Grilovaná mušle sv. Jakuba s čínským nudlovým sálátem

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
Mořské plody:
500g
Mušle sv. Jakuba, očištěné 1g
Sůl Fleur de Sel50g
Olej olivový extra panenskýSalát:
200g
Houby shitake90g
Cibule lahůdková10g
Olej sezamový1g
Sůl Fleur de Sel60g
Sójová omáčka Kikkoman40g
Voda (na ochucení)250g
Pšeničné nudle sušené500g
Voda (na namočení)70g
RIOBA Cukr třtinový, hnědýDoplňky:
300g
Sůl kamenná100g
Bílky pasterované (podstavec)Schránky z mušlí sv. Jakuba (dle porcí, samostaně k zakoupení)
Postup přípravy
Příprava mušlí (cca 20 minut):
Od očištěných mušlí sv. Jakuba odtrhneme postranní bílý sval, který je na straně mušle, a osušíme ji. Lehce osolíme a opečeme z obou stran dozlatova cca 1/2 minuty. Opečenou mušli ponecháme na mírném teple cca 60 °C odpočinout (maximálně 2 minuty).
Příprava salátu (cca 30 minut):
Vaječné nudle namočíme do vody o teplotě 48 °C a ponecháme je změknout. Na pánvi s olejem si orestujeme houby shitake krájené na 3 mm plátky (bez nožičky). V misce si rozmícháme třtinový cukr spolu se sójovou omáčkou, sezamovým olejem, špetkou soli a trochou vody. Do dresinku přidáme namočené nudle, orestované shitake, cibulku nakrájenou na jemné nudličky.
Příprava podstavce pro mušli (cca 10 minut):
Schránky z mušlí musíme před použitím pečlivě omýt a 5 minut vyvařit v teplé vodě. Sůl a bílky (příp. vodu) společně promícháme v jemnou hmotu, ze které pak lžící tvarujeme podstavce, na něž umístíme schránky mušlí s pokrmem.
Servírování:
Salátek naaranžujeme do skořápek mušlí, na něj poté položíme opečenou mušli sv. Jakuba.