Šafránové rizoto s mořskými plody

Šafránové rizoto s mořskými plody
Doba přípravy65 min
NáročnostStřední
Počet porcí6

Co budete potřebovat?

MnožstvíIngredience
700g
rýže carnaroli
150g
šalotka
150g
extra panenský olivový olej
20g
kamenná sůl
1g
šafrán
500g
kuřecí vývar, vlastní výroba
250g
bílé suché víno
100g
máslo 82%
200g
masitá rajčata
200g
čerstvé mušle
200g
škeble vongole
500g
humr severský (scampi)
45g
listová petržel

Postup přípravy

Příprava mořských plodů (cca 40 minut):
1) Jsou-li mušle na povrchu znečištěny od řas či jiných nečistot, kartáčem na mušle (malým nožem) je pečlivě dočistíme.
2) Následně je namočíme do studené vody asi na 30 minut. Mušle a škeble se namočením ve vodě nejprve uzavřou a postupem času se samy pootevřou. V tento moment je důkladně propláchneme v několikrát vyměněné vodě, abychom odplavili písek.
3) Severského humra můžeme připravovat vcelku nebo jej oloupeme. Vždy však musíme vyjmout střívko. (Hned za hlavou pomocí párátka podebereme střívko z ocasní části, palcem ho stikneme a mírným tahem opatrně vytáhneme ven, abychom střívko nepřetrhly).
Příprava rizota (cca 25 minut):
1) Šafrán namočíme do malého množství vlažné vody.
2) Šalotku oloupeme, nakrájíme nadrobno a orestujeme na olivovém oleji dosklovatata. Nasypeme na ni rýži a opět restujeme.
3) Pak ji zalijeme bílým vínem a krátce odvaříme. Poté ho zalijeme předem připraveným horkým kuřecím vývarem a přidáme namočený šafrán. Dochutíme solí.
4) Za občasného míchání vaříme na mírném teple asi 20 minut.
5) Pak přidáme mušle, slávky a severského humra a už jen krátce povaříme (cca 4 minuty). Rýže musí být naměklá, na povrchu šlemovitá. Konzistence rizota je hustě tekoucí.
6) Těsně před koncem tepelné úpravy přidáme na kostičky nakrájená, oloupaná rajčata a listovou petržel nakrájenou na nudličky.
7) Nakonec  vmícháme kostky vychlazeného másla. Tím rizoto zjemníme a zároveň zahustíme (hustotu rizota si regulujeme vývarem).
Servírování:
Rizoto podáváme ve speciálním talíři, který je nahřátý. Na povrch naaranžujeme mušle, slávky a krevety. 
Letáky
Aktuální nabídka
Prozkoumejte naše  makro letáky.
Prozkoumat
makro newsletter
Registrace
STAŇTE SE MAKRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte se zákazníkem makro  a užívejte si všech výhod
Získat makro kartu
makro karta
Další recepty na mořské plody
Objevte je
Všechny naše recepty
Objevte je
Všechny položky v sortimentu
Objevte je