Fish and chips

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
6
filetů z mořského okouna bez kůže300g
mouka300ml
bílé víno8
velké brambory120g
bílků6
větviček tymiánu45ml
slunečnicového olejesůl
škrob
600g
mraženého hrášku7
lžic olivového oleje3
cibule2
stroužky česneku1
citroncukr, sůl, pepř
Postup přípravy
Krok 1:
Smícháme mouku a bílé víno a vytvoříme těstíčko.
Krok 2:
Přidáme tymián, olej a sůl. Z bílků vyšleháme sníh a vmícháme jej do těstíčka.
Krok 3:
Rybu nakrájíme na silnější plátky a obalíme ve škrobu a těstíčku. Ihned smažíme při 160°C zhruba 5 minut.
Krok 4:
Brambory oloupeme, nakrájíme na hranolky a necháme odležet ve studené vodě dokud se nezbaví škrobu. Poté je odůkladně osušíme kuchyňskou utěrkou.
Krok 5:
Hranolky předsmažíme v oleji (zhruba 2 minuty) při 160°C. Vyndáme je z oleje a necháme tuk odkapat na kuchyňskou utěrku. Poté smažíme dozlatova.
Krok 6:
Jakmile jsou hranolky hotové vyjmeme je z oleje a osolíme.
Krok 7:
Česnek oloupeme a nakrájíme na velmi tenké plátky. Cibuli nakrájíme najemno. Nastrouháme kůru z citrónu a vymačkáme šťávu.
Krok 8:
Česnek osmažíme na mírném ohni dozlatova. Poté přidáme 1-2 žíce oleje, přidáme cibuli a hrášek a zhruba 1 minutu restujeme.
Krok 9:
Přidáme sůl a pepř a trochu cukru, 5 lžic vody, 2 lžíce citronové šťávy a citrónovou kůru a vaříme 1-2 minuty.
Krok 10:
Tyčovým mixérem vše rozmixujeme na jemné pyré a dochutíme solí a pepřem.