Fish and chips se smaženými hranolkami a česnekovou omáčkou aioly
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
500g
treska filet500g
okoun nilský200g
hladká mouka50g
vejce500g
světlé pivo, výčepní100g
bramborový škrob20g
sušený česnek10g
sůl1l
olej na smažení1500g
hranolky20g
kamenná sůl150g
pasterované žloutky450g
rostlinný olej50g
teplá voda600g
brambor (varný typ C)20g
čerstvý česnek200g
hrubozrnná sůl15g
vinný ocet, bílý5g
kamenná sůl400g
citronPostup přípravy
Příprava dipu (cca 1,5hod):
1) Do pečící nádoby nasypeme sůl, na kterou položíme v jedné vrstvě omyté a osušené brambory.
2) Horní stranu brambor nařízneme, vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 180°C do změknutí asi 1 hodinu.
3) Po upečení vnitřek brambor vydlabeme a necháme vychladnout.
4) Do mixeru vložíme žloutky, teplou vodu, střídku brambor, nastrouhaný česnek a začneme mixovat. Postupně přiléváme olej a rozmixujeme dohladka.
5) Dochutíme vinným octem a solí.
2) Horní stranu brambor nařízneme, vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 180°C do změknutí asi 1 hodinu.
3) Po upečení vnitřek brambor vydlabeme a necháme vychladnout.
4) Do mixeru vložíme žloutky, teplou vodu, střídku brambor, nastrouhaný česnek a začneme mixovat. Postupně přiléváme olej a rozmixujeme dohladka.
5) Dochutíme vinným octem a solí.
Příprava těstíčka (cca 10 minut):
1) V míse smícháme mouku, pivo, vejce, česnek a škrob. Vymícháme dohladka, konzistence těstíčka je hustě tekoucí.
2) Postupně smáčíme kousky ryby do těstíčka a ihned smažíme v předehřátém oleji na 170°C dozlatova a dokřupava.
2) Postupně smáčíme kousky ryby do těstíčka a ihned smažíme v předehřátém oleji na 170°C dozlatova a dokřupava.
Příprava hranolek (cca 7 minut):
1) Hranolky vkládáme do oleje předehřátého na 170°C a snmažíme dokřupava.
2) Poté necháme hranolky okapat, ochutíme solí a ihned servírujeme.
2) Poté necháme hranolky okapat, ochutíme solí a ihned servírujeme.
Příprava ryby (cca 5 minut):
Na tento pokrm zpracujeme menší kousky ryb, které jen nakrájíme a připravíme na gastronádobu ke smažení.
Servírování:
Na připravený speciální talíř přeložíme právě usmažené kousky ryby, hranolky vkládáme do sáčku. Pokrm doplníme omáčkou aioly servírovanou odděleně v misce a citronem.
Komentář kuchaře:
Aby těstíčko lépe drželo na rybě, můžeme ho nejdříve obalit v hladké mouce. Mouka zde slouží jako brzda těstíčka.