Grilovaný mořský vlk s rýží a luštěninovým indickým curry

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
Ryba:
1 500g
Mořský vlk, filety s kůží10g
Sůl Maldon50g
Olej olivový extra panenskýRýže:
500g
Rýže basmati600g
Voda (na rýži)Luštěninové curry:
100g
Čočka červená100g
Fazole purpurové, barevné100g
Fazole červené100g
Cizrna100g
Fazole měsíční - velká bílá100g
Olej rostlinný120g
Cibule bílá150g
Rajčatový protlak10g
Zázvor mletý10g
Koriandr mletý10g
Kardamon, mletý2g
Skořice celá5g
Kurkuma10g
Chilli papričky čerstvé10g
Zázvor čerstvý10g
Česnek čerstvý1g
Hřebíček1g
Bobkový list1g
Kardamon celý30g
Koriandr čerstvý30g
Sůl kamennáDoplněk:
50g
Koriandr čerstvýPostup přípravy
Příprava ryby (cca 10 minut):
Jednotlivá filátka šikmo překrojíme. Na rozpáleném tálovém grilu na prčícím papíře opékáme filátka (kůží dolů). Nejprve zprudka a poté na mírném teple. Zpočátku je trochu přimáčkneme, aby se nepokroutila. Pečeme bez otáčení, dokud není kůže opečená do křupava. V momentě, kdy je kůže křupavá a maso ryby i na povrchu prohřáté filety otočíme, aby se maso zatáhlo i z druhé strany a ihned servírujeme. Solíme těsně před servírováním.
Příprava rýže (cca 40 minut):
Rýži přebereme a důkladně propereme ve vodě (postupně třikrát vyměněné). Propranou rýži nasypeme do gastronádoby, zalijeme odměřeným množstvím studené vody, přiklopíme poklicí a vložíme do konvektomatu. Na stavíme program vaření v páře, čas 40 minut. Po uplynutí času nádobu vyndáme, rýži dvouzubou vidličkou promícháme, opět přiklopíme a necháme asi 10 minut dojít. Poté hotovou rýži vidličkou ještě jednou promícháme, tzv. propáříme.
Příprava luštěnin (cca 3 hodiny):
Jednotlivé druhy přebereme, propláchneme a odděleně vaříme v dostatečném množství vody. Nesolíme. Opět vaříme "na skus". Po uvaření přecedíme. Vývar z luštěnin použijeme při další níže uvedené přípravě.
Příprava curry (cca 90 minut):
Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno, vložíme do kastrolu a restujeme na oleji dosklovata. Přidáme rajčatový protlak a opět pozvolna restujeme. Do protlaku pak postupně přidáváme koření - mletý zázvor, mletý koriandr, mletý kardamon, skořici celou, kurkumu a dále lehce restujeme na mírném teple. Poté podlijeme trochou vývaru z luštěnin, přidáme hřebíček, bobkový list, sůl, cukr, nastrouhaný čerstvý zázvor s česnekem a pro pikantnost kousek rozkrojené chili papričky (nesekáme ji, abychom ji mohli kdykoli vyndat a regulovali si tak pálivost). Vše dokonale svaříme. V hmoždíři rozmačkáme celý kardamon a přidáme jej do základu. Opět vše důkladne provaříme, přidáme fazole a dále prováříme, aby všechny chutě správně pronikly do fazolí.
Servírování:
Na střed nahřátého talíře nasypeme rýži, uprostřed ní uděláme důlek a vložíme do něj indické luštěninové curry. Navrch položíme připravený filet z ryby. Hotový pokrm doplníme snítkou čerstvého koriandru.
