Grilovaný mořský vlk s rýží a luštěninovým indickým curry

Doba přípravy4.5 hodiny
NáročnostStřední
Počet porcí10

Co budete potřebovat?

MnožstvíIngredience
Ryba:
1 500g
Mořský vlk, filety s kůží
10g
Sůl Maldon
50g
Olej olivový extra panenský
Rýže:
500g
Rýže basmati
600g
Voda (na rýži)
Luštěninové curry:
100g
Čočka červená
100g
Fazole purpurové, barevné
100g
Fazole červené
100g
Cizrna
100g
Fazole měsíční - velká bílá
100g
Olej rostlinný
120g
Cibule bílá
150g
Rajčatový protlak
10g
Zázvor mletý
10g
Koriandr mletý
10g
Kardamon, mletý
2g
Skořice celá
5g
Kurkuma
10g
Chilli papričky čerstvé
10g
Zázvor čerstvý
10g
Česnek čerstvý
1g
Hřebíček
1g
Bobkový list
1g
Kardamon celý
30g
Koriandr čerstvý
30g
Sůl kamenná
Doplněk:
50g
Koriandr čerstvý

Postup přípravy

Příprava ryby (cca 10 minut):
Jednotlivá filátka šikmo překrojíme. Na rozpáleném tálovém grilu na prčícím papíře opékáme filátka (kůží dolů). Nejprve zprudka a poté na mírném teple. Zpočátku je trochu přimáčkneme, aby se nepokroutila. Pečeme bez otáčení, dokud není kůže opečená do křupava. V momentě, kdy je kůže křupavá a maso ryby i na povrchu prohřáté filety otočíme, aby se maso zatáhlo i z druhé strany a ihned servírujeme. Solíme těsně před servírováním.
Příprava rýže (cca 40 minut):
Rýži přebereme a důkladně propereme ve vodě (postupně třikrát vyměněné). Propranou rýži nasypeme do gastronádoby, zalijeme odměřeným množstvím studené vody, přiklopíme poklicí a vložíme do konvektomatu. Na stavíme program vaření v páře, čas 40 minut. Po uplynutí času nádobu vyndáme, rýži dvouzubou vidličkou promícháme, opět přiklopíme a necháme asi 10 minut dojít. Poté hotovou rýži vidličkou ještě jednou promícháme, tzv. propáříme.
Příprava luštěnin (cca 3 hodiny):
Jednotlivé druhy přebereme, propláchneme a odděleně vaříme v dostatečném množství vody. Nesolíme. Opět vaříme "na skus". Po uvaření přecedíme. Vývar z luštěnin použijeme při další níže uvedené přípravě.
Příprava curry (cca 90 minut):
Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno, vložíme do kastrolu a restujeme na oleji dosklovata. Přidáme rajčatový protlak a opět pozvolna restujeme. Do protlaku pak postupně přidáváme koření - mletý zázvor, mletý koriandr, mletý kardamon, skořici celou, kurkumu a dále lehce restujeme na mírném teple. Poté podlijeme trochou vývaru z luštěnin, přidáme hřebíček, bobkový list, sůl, cukr, nastrouhaný čerstvý zázvor s česnekem a pro pikantnost kousek rozkrojené chili papričky (nesekáme ji, abychom ji mohli kdykoli vyndat a regulovali si tak pálivost). Vše dokonale svaříme. V hmoždíři rozmačkáme celý kardamon a přidáme jej do základu. Opět vše důkladne provaříme, přidáme fazole a dále prováříme, aby všechny chutě správně pronikly do fazolí.
Servírování:
Na střed nahřátého talíře nasypeme rýži, uprostřed ní uděláme důlek a vložíme do něj indické luštěninové curry. Navrch položíme připravený filet z ryby. Hotový pokrm doplníme snítkou čerstvého koriandru.
makro akademie

MAKRO AKADEMIE

Letáky
Aktuální nabídka
Prozkoumejte naše  makro letáky.
Prozkoumat
makro newsletter
Registrace
STAŇTE SE MAKRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte se zákazníkem makro  a užívejte si všech výhod
Získat makro kartu
makro karty
Fish
Další recepty s rybami

Objevte je
Všechny naše recepty

Objevte je
Všechny položky v sortimentu

Objevte je