Losos s vařeným bramborem
Recepty jsou použity z knihy Zlatá klasika, vydané v roce 2023, s laskavým svolením autora Zdeňka Pohlreicha & nakladatelství Sevruga, s.r.o.

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
4
filety lososa (à 180 g)2
sůl a čerstvě mletý pepř1lžíce
olivového oleje1
červená cibuleRemuláda
1lžíce
posekaného estragonu1lžíce
posekaného kopru2lžíce
pokrájeného řapíkatého celeru1
střední kyselá okurka200ml
majonézy2lžíce
zakysané smetany1lžíce
citronové šťávysůl a čerstvě mletý pepř
Postup přípravy
Krok 1
Filety lososa osolte a opepřete. V pánvičce zahřejte olivový olej a filety lososa opečte. Nejdříve kůží dolů a pak postupně ze všech stran dozlatova. Trvá to asi 4−6 minut, aby se losos ve středu nevysušil a byl krásně šťavnatý
Krok 2
Připravte remuládu. Estragon a kopr posekejte nadrobno. Řapík celeru zbavte nejprve tvrdých vláken (docílíte toho tak, že na silnějším konci stonku zaříznete nůž mírně pod zelenou část, palcem naříznutou část přitisknete k noži, odlomíte a protitahem vytáhnete vlákna ze stonku) a pokrájejte na drobné kostičky. Kyselou okurku také pokrájejte na drobné kostičky.
Krok 3
V misce smíchejte majonézu, zakysanou smetanu, citronovou šťávu, osolte, opepřete a promíchejte. Do směsi vmíchejte bylinky a zeleninu
Krok 4
Lososa podávejte s pažitkovými bramborami (viz recept str. 70), remuládou a skrojkem citronu na zakápnutí.