Pečený kapr s černou omáčkou a mrkvovými knedlíky

Pečený kapr s černou omáčkou a mrkvovými knedlíky
Doba přípravy120 min
NáročnostStřední
Počet porcí10

Co budete potřebovat?

MnožstvíIngredience
1500g
kapr (půlky)
10g
kamenná sůl
70g
rostlinný olej
150g
slanina bez kůže
300g
mrkev
250g
celer bulva
250g
kořenová petržel
150g
žlutá cibule
0,1g
bobkový list
1g
černý pepř, celý
1g
nové koření, celé
30g
cukr krystal
80g
citron
150g
švestková povidla bez jablek
250g
suché červené víno
100g
brusinkový kompot
1000g
kuřecí vývar
15g
kamenná sůl
500g
vejce
800g
žemle
100g
hrubá mouka
300g
mrkev
20g
listová petžel
0,1g
muškátový oříšek
8g
kamenná sůl
40g
rostlinný olej
10g
čerstvý kerblík

Postup přípravy

Příprava kapra (cca 30 minut):
1. Půlky kapra nejdříve zbavíme šupin za použití lžíce nebo škrabky na ryby. Postupujeme od ocasu k hlavě proti růstu šupin.
2. Rybu omyjeme, osušíme a nakrájíme podél žeberních kostí na porce.
3. Kůži na povrchu lehce nakrojíme ve směru žeberních kostí, maso se tím nebude kroutit a lépe se propeče.
4. Porce ze všech stran osolíme, okmínujeme a opečeme na dobře rozehřáté pánvi a malém množství oleje (kůží dolů).
5. Po krátkém zapečení kůže ztlumíme příkon tepla a pozvolna ji propékáme dokřupava.
6. Během tepelné úpravy rybu neotáčíme.
7. Vysoké porce kapra je potřeba ještě dopékat v troubě na 150 °C cca 5 minut.
Příprava omáčky (cca 90 minut):
1. Očištěnou zeleninu nakrájíme na plátky, oloupanou cibuli nahrubo.
2. Z koření si připravíme odvar a necháme ho vylouhovat.
3. Na kostičky nakrájenou slaninu v kastrolu roztavíme, vložíme kořenovou zeleninu a orestujeme ji.
4. Jakmile se začne zbarvovat do nahnědlé barvy, přidáme cibuli a společně restujeme dozlatova.
5. Poté do základu přidáme cukr, odvar z koření, sůl, citronovou šťávu, povidla, část vína, brusinkový kompot, zalijeme vývarem a dusíme, dokud není zelenina měkká.
6. Dolijeme zbývající část vína a omáčku propasírujeme přes cedník.
Příprava knedlíků (cca 60 minut):
1. Hrnky vymažeme olejem a obrátíme je dnem vzhůru (přebytečný olej odkape).
2. Mrkev uvaříme doměkka a rozmixujeme. Vejce oddělíme na žloutky a bílky.
3. Žloutky ochutíme muškátovým oříškem, vyšleháme do pěny a smícháme s rozmixovanou mrkví.
4. Do bílků přidáme sůl a ušleháme z nich pevný sníh.
5. Žloutky spojíme s bílky pouhým obracením metličky a opatrně vpracujeme i hrubou mouku.
6. Vzniklou hmotu krátce a lehce smícháme s oloupaným, na kostičky nakrájeným pečivem a petrželkou. Hmotou naplníme připravené hrnečky a uzavřeme alobalem.
7. Vaříme v páře při teplotě 100 °C asi 40 min. Po uvaření knedlíky necháme částečně zchladnout a vyklopíme je.
Servírování:
1. Na levou stranu předehřátého talíře položíme překrojené, napařené knedlíky.
2. Z pravé strany o ně opřeme porci opečeného kapra a podlijeme černou omáčkou.
3. Hotový pokrm doplníme snítkou kerblíku.
makro akademie

MAKRO AKADEMIE

Letáky
Aktuální nabídka
Prozkoumejte naše  makro letáky.
Prozkoumat
makro newsletter
Registrace
STAŇTE SE MAKRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte se zákazníkem makro  a užívejte si všech výhod
Získat makro kartu
makro karta
Další recepty s rybami
Objevte je
Všechny naše recepty
Objevte je
Všechny položky v sortimentu
Objevte je