Pečený losos se salátem z mořských řas

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
500g
čerstvý losos (trim E)70ml
houbový olej10g
banánová šalotka10g
zlaté rozinky10g
limetka5g
zauzená sůl maldon5g
žampiony portobello1g
lososový kaviár500g
čerstvý losos (trim E)10ml
extra panenský olivový olej5g
sůl maldon30g
bílá cibule20g
sušené houby Jidášovo ucho10g
bělený sálát Fisée10g
salát salicorne10g
mořská řasa dulse10g
mořská řasa agar10g
mrkev10ml
telecí demi-glace10g
cukr krupice5ml
sojová omáčka kikkoman nesl.5ml
rybí omáčka5g
čerstvé chilli50ml
extra panenský olivový olej20g
sušené houbyPostup přípravy
Příprava houbového oleje:
Do olivového oleje vložíme sušené houby, zahřejeme na 80 °C a necháme louhovat do druhého dne. Poté olej pozvolna filtrujeme přes plátýnko.
Příprava dresinku:
1. V malém kastrůlku smícháme rybí omáčku, cukr, sójovou omáčku a na jemné nudličky nakrájené chilli. Zahřejeme těsně pod bod varu a necháme asi 15 minut vyluhovat.
2. Poté přidáme telecí demi-glace a přecedíme.
2. Poté přidáme telecí demi-glace a přecedíme.
Příprava salátu:
1. Mořské řasy naložené v soli důkladně propláchneme v několikrát vyměněné studené vodě. Poté je nakrájíme na nudličky 2 x 40 mm.
2. Jidášovo ucho namočíme do vody a uvaříme na skus. Houby, oloupanou cibuli a mrkev nakrájíme na stejné nudličky jako řasy.
3. Omytý salát frisée natrháme na malé kousky, salát salicorne propláchneme ve studené vodě.
4. Před servírováním jednotlivé komponenty smícháme a ochutíme dresinkem.
2. Jidášovo ucho namočíme do vody a uvaříme na skus. Houby, oloupanou cibuli a mrkev nakrájíme na stejné nudličky jako řasy.
3. Omytý salát frisée natrháme na malé kousky, salát salicorne propláchneme ve studené vodě.
4. Před servírováním jednotlivé komponenty smícháme a ochutíme dresinkem.
Příprava tartaru:
1. Očištěný filet lososa nakrájíme na kostičky o velikosti 3 mm a vložíme do misky.
2. Přidáme nadrobno nakrájenou šalotku, na malé kostičky nakrájené žampiony portobello, spařené a překrájené hrozinky a ochutíme limetkovou šťávou, solí a houbovým olejem.
2. Přidáme nadrobno nakrájenou šalotku, na malé kostičky nakrájené žampiony portobello, spařené a překrájené hrozinky a ochutíme limetkovou šťávou, solí a houbovým olejem.
Příprava steaku:
1. Z filetu nakrájíme kostky o hmotnosti 65 g. Při servírování steak opečeme na pánvi či grilu s malým množstvím oleje.
2. Opékáme pouze z jedné strany tak, aby středová teplota steaku byla cca 58 °C. Poté steak otočíme, ihned přeložíme na talíř a mírně osolíme.
2. Opékáme pouze z jedné strany tak, aby středová teplota steaku byla cca 58 °C. Poté steak otočíme, ihned přeložíme na talíř a mírně osolíme.
Servírování:
Na střed talíře přeložíme vedle sebe jednotlivé součásti pokrmu. Na levou stranu přeložíme ochucený salátek, na střed tartar z lososa a úplně vpravo dozlatova opečený steak. Pokrm doplníme linkou dresinku vedenou před jednotlivými komponenty pokrmu.
