Smažený kapr s bramborovým salátem s majonézou

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
1000g
Brambory, varný typ A300g
Okurky sterilované bez nálevu150g
Celer sterilovaný bez nálevu150g
Mrkev sterilovaná bez nálevu80g
Hrášek sterilovaný bez nálevu100g
Cibule žlutá300g
MCH majonéza200g
Nálev z okurek1g
Pepř černý, mletý20g
Sůl kamenná100g
Hořčice plnotučná50g
Cukr krupiceRyba:
1500g
Kapr filet vykoštěný30g
Sůl kamennáTrojobal:
500g
Mouka hladká250g
Vejce100g
Mléko 1,5%500g
Strouhanka z bílého pečiva1000g
Olej na smaženíPostup přípravy
Příprava salátu (cca 90 minut):
Den předem uvařené, oloupané a dobře vychlazené brambory nakrájíme na pravidelné kostičky cca 5 mm velké (nebo použijeme vykrajovátko na brambory). Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno. Sterilovanou zeleninu odděleně odcedíme a přidáme k ostatním surovinám. přidáme majonézu, sůl, cukr, mletý pepř, nálev z okurek, hořčici a vše lehce (pouze obracením surovin) promícháme. Necháme cca 15 minut v chladničce,a poté salát odegustujeme a dochutíme. Konzistence salátu je hustě tekoucí (brambory tekutinu do sebe nasáknou a salát není příliš konzistenčně těžký). Salát uchováme v chladničce.
Příprava ryby (cca 30 minut):
Filet kapra nakrájíme na malé řízečky o váze cca 75g. Ochutíme solí a obalíme postupně v trojobalu. Před servírováním smažíme v oleji zahřátém na 170°C dozlatova. Ihned servírujeme.
Komentář kuchaře:
Aby salát vypadal celistvě, je dobré krájet suroviny na kostičky o velikosti hrášku. Je vhodné zkontrolovat měkkost sterilovaného celeru a mrkve. Kořenovou zeleninu si můžeme sami uvařit na skus, nakrájet a poté ochutit převařeným octem, solí a cukrem.
