Zauzený pstruh s houbovou smaženicí a bramborovými placičkami

Zauzený pstruh s houbovou smaženicí a bramborovými placičkami
Doba přípravy70 min
NáročnostStředně těžká
Počet porcí10

Co budete potřebovat?

MnožstvíIngredience
240g
kuchaný celý pstruh
5g
mořská sůl maldon
1600g
čerstvé lesní houby
200g
žlutá cibule
0,5g
celý černý pepř
0,5g
řepkový olej
250g
vejce
50g
slunečnicový olej
1000g
brambor (typ B)
150g
polohrubá mouka
150g
hladká mouka
100g
vejce
5g
vepřové sádlo, škvařené
200g
řepkový olej
3g
čerstvá pažitka

Postup přípravy

Příprava pstruha (cca 15 minut):
1. Ze pstruha připravíme filátka, ta vykostíme a překrojíme na polovinu. Na pánev nasypeme trochu pilin, do pánve vložíme pařák potřený olejem, na pařák dáme připravená filátka a přikryjeme pokličkou. 
2. Takto jsme si připravili provizorní udírnu. Pánev na mírném teple začneme zahřívat, a jakmile ucítíme vůni pilin, udíme asi 3 minuty. Poté filátka vyjmeme, potřeme lehce olivovým olejem a osolíme mořskou solí. 
3. Ihned servírujeme (filátko musí zůstat šťavnaté).
Příprava placek (cca 45 minut):
1. Brambory důkladně omyjeme a uvaříme den předem ve slupce. Ještě teplé brambory oloupeme. Druhý den je na jemném struhadle nastrouháme do mísy a nasypeme na ně mouku. Brambory s moukou lehce promneme tak, aby brambory s moukou vytvořily sypkou směs bez kusů slepených brambor. Pak přidáme vejce a sůl. 
2. Opět opatrně směs promícháme (nemačkáme). Část sypkého těsta oddělíme a teprve teď krátce propracujeme. Těsto trochu zvlhne a spojí se. Z těsta válečkem vyválíme placku o síle 0,5 cm a tvořítkem vypichujeme placky. Placky opékáme na malém množství sádla do nahnědlé barvy. 
3. Před podáváním je ještě jednou můžeme potřít rozpuštěným sádlem.
Příprava smaženice (cca 8 minut):
1. Očištěné houby nakrájíme na hrubé kusy. Oloupanou cibuli nakrájíme najemno a orestujeme ji pozvolna doměkka na oleji. 
2. Přidáme houby, sůl, pepř, kmín a opět orestujeme. Pak mírně podlijeme vodou, přikryjeme pokličkou a dusíme doměkka. Všechnu vodu z hub odvaříme a pak teprve přidáme vejce, která nám smaženici zahustí. Smaženice nesmí být vysušená.
Servírování:
Na nahřátý talíř narovnáme upečené placky, vedle nich přiložíme smaženici a doplníme čerstvě zauzeným filátkem ze pstruha a pažitkou.
Tipy kuchaře
1. Zpracováváme-li bramborové těsto příliš dlouho, řídne, neboť z něj vytlačujeme vodu obsaženou v bramborách. Chyba se nedá napravit.
2. Na smaženici můžeme použít i směsi hub, ale dobré je vždy uvést v jídelním lístku, z jakých hub je smaženice připravena.
3. Pstruha je potřeba mít kompletně vykoštěného.
4. Pro provizorní udírnu používáme dřevěné „Whiski“ piliny/štěpky, které jsou speciálně určené k tomuto druhu přípravy. Na zauzení 10 porcí je potřeba cca 200 g.
makro akademie

MAKRO AKADEMIE

Letáky
Aktuální nabídka
Prozkoumejte naše  makro letáky.
Prozkoumat
makro newsletter
Registrace
STAŇTE SE MAKRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte se zákazníkem makro  a užívejte si všech výhod
Získat makro kartu
makro karta
Další recepty s rybami
Objevte je
Všechny naše recepty
Objevte je
Všechny položky v sortimentu
Objevte je