Domácí klobása

Domácí klobása
Doba přípravy-
NáročnostStřední
Počet porcí20

Co budete potřebovat?

MnožstvíIngredience
1kg
vepřová plec
500g
hovězí pupek
500g
vepřové sádlo
50g
sůl
3
lžíce černého pepře
2
lžíce nového okoření
1
lžíce jalovce
1
lžíce kmínu
3ks
cibule
2
stroužky česneku
čerstvé kuchyňské bylinky k ochucení, např. petržel, tymián, majoránka, bazalka

Postup přípravy

Nejprve nakrájejte maso a sádlo na velké kousky. Použijte neupravované sádlo, uzený špek není pro tento recept vhodný. Koření opečte krátce na pánvi. Potom ho rozdrťte v hmoždíři. Čerstvé bylinky dodávají chuť a barvu. Odstraňte stonky a listy nahrubo nasekejte nožem. Ke klobásové hmotě přidejte cibuli a česnek, které jste předtím najemno nakrájeli a zpěnili na oleji na pánvi. Osolte a zamíchejte. Střívka jsou k dostání solená nebo naložená ve slaném láku. V každém případě je musíte omýt vodou, a v případě potřeby rozvázat. Ochucenou masovou hmotu umelte v mlýnku na maso. Pro hrubozrnnější klobásy můžete maso také nakrájet; chcete-li naopak velmi jemnou náplň, zpracujte ji v kutru. Abyste zjistili, zda má hmota správnou konzistenci i chuť, utvořte z ní karbanátek a usmažte ho na pánvi. Pokud je to třeba, hmotu ochuťte nebo přidejte tuk. Potom opatrně navlékněte střívko na hubici narážky. Klobásovou hmotu vložte do narážky a opatrně ji vytlačte do střívka tak, aby nevznikaly vzduchové bubliny a klobása měla rovnoměrnou tloušťku. Zbývá už jen podvázání. Oběma rukama uchopte kus naplněného střívka požadované délky, přimáčkněte konce a několikrát je zatočte. Klobásu pak můžete v podvázaných bodech odříznout a dát na gril.

Postup krok za krokem:

Krok 1

Nejprve nakrájejte maso a sádlo na velké kousky.
Krok 2

Použijte neupravované sádlo, uzený špek není pro tento recept vhodný.
Krok 3

Koření opečte krátce na pánvi.
Krok 4

Potom ho rozdrťte v hmoždíři.
Krok 5

Čerstvé bylinky dodávají chuť a barvu. Odstraňte stonky a listy nahrubo nasekejte nožem. 
Krok 6

Ke klobásové hmotě přidejte cibuli a česnek, které jste předtím najemno nakrájeli a zpěnili na oleji na pánvi.
Krok 7

Osolte... 
Krok 8

...a zamíchejte.
Krok 9

Střívka jsou k dostání solená nebo naložená ve slaném láku. V každém případě je musíte omýt vodou, a v případě potřeby rozvázat.
Krok 10

Ochucenou masovou hmotu umelte v mlýnku na maso.
Krok 11

Pro hrubozrnnější klobásy můžete maso také nakrájet; chcete-li naopak velmi jemnou náplň, zpracujte ji v kutru. Abyste zjistili, zda má hmota správnou konzistenci i chuť, utvořte z ní karbanátek a usmažte ho na pánvi.
Krok 12

Pokud je to třeba, hmotu ochuťte nebo přidejte tuk. Potom opatrně navlékněte střívko na hubici narážky.
Krok 13

Klobásovou hmotu vložte do narážky a opatrně ji vytlačte do střívka tak, aby nevznikaly vzduchové bubliny a klobása měla rovnoměrnou tloušťku.
Krok 14

Zbývá už jen podvázání. Oběma rukama uchopte kus naplněného střívka požadované délky, přimáčkněte konce a několikrát je zatočte. Klobásu pak můžete v podvázaných bodech odříznout a dát na gril.
Letáky
Aktuální nabídka
Prozkoumejte naše  makro letáky.
Prozkoumat
makro newsletter
Registrace
STAŇTE SE MAKRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte se zákazníkem makro  a užívejte si všech výhod
Získat makro kartu
makro karta
Další recepty s předkrmy
Objevte je
Všechny naše recepty
Objevte je
Všechny položky v sortimentu
Objevte je