Grilovaná vinná klobása, bramborový bác, salát z kysaného zelí

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
Maso:
1500g
Vinná klobása Kozomín150g
Olej rostlinnýBramborový bác:
Těsto:
500g
Brambory varný typ B vařené1500g
Brambory varný typ B syrové50g
Česnek čerstvý55g
Droždí čerstvé200g
Vejce300g
Mouka hrubá15g
Sůl kamenná0,5g
Pepř černý, celý50g
MCH Cibule smažená1g
Majoránka sušená50g
Sádlo vepřové, škvařené500g
MCH Sádlo vepřové na opékáníSalát:<br>
500g
MCH Zelí kysané30g
Cibulka lahůdková20g
Petržel listová50g
ARO Cukr krupice5g
Sůl kamenná50g
Olej řepkový150g
MCH Okurky sterilovanéPostup přípravy
Příprava klobásy (cca 20 minut):
Klobásu stočíme a propíchneme špejlí křížem. Opékáme na pánvi pozvolna, aby nám nepopraskala. Poté odstraníme špejle a servírujeme.
Příprava těsta (cca 60 minut):
Den předem vařené brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Syrové brambory oloupeme a taktéž nastrouháme na jemném struhadle. Do mísy k bramborám přidáme nastrouhaný česnek, smaženou cibuli, sůl, čerstvě mletý pepř z mlýnku, vejce, mouku, majoránku a rozdrobené droždí. Vše pečlivě rozmícháme a přeložíme do sádlem pečlivě vymazaného pekáčku. Takto připravený bác necháme cca 30 minut odpočinout (nakyne). Pečeme na 190 °C cca 45 minut. Po upečení ještě jednou potřeme bác sádlem. Upečený bác přeložíme na prkénko a nakrájíme na porce, které těsně před podáváním opečeme ze všech stran na pánvi se sádlem dozlatova.
Příprava salátu (cca 15 minut):
Kysané zelí přeložíme do mísy. Lahůdkovou cibulku nakrájíme na příčné řezy, sterilované okurky na čtvrtkolečka, ochutíme solí, cukrem, olejem a vše zlehka promícháme.