Holandský mletý řízek se sýrem
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
600g
mletá vepřová ples600g
mletý vepřový bok500g
holandský sýr50ml
mléko (1,5%)sůl, pepř
500ml
mléko (1,5%)450g
hladká mouka450g
strouhanka250g
vejceolej na smažení
2kg
brambor (varný typ B)150g
máslo 40g
čerstvá pažitka6g
kamenná sůlPostup přípravy
Příprava řízků:
1. Část libového mletého masa (mleté plece) osolíme, opepříme a zalijeme mlékem. Směs řádně promícháme a vypracujeme lepivý prát.
2. K prátu přidáme zbylou namletou plec a promícháme. Poté přidáme mletý bůček a opět promícháme. Nakonec přidáme strouhaný holandský sýr.
3. Směs rozdělíme na porce o váze přibližne 150 g. Řízky poté obalíme v trojobalu, tj. v mouce, ve vejcích a nakonec ve strouhance - a osmažíme.
2. K prátu přidáme zbylou namletou plec a promícháme. Poté přidáme mletý bůček a opět promícháme. Nakonec přidáme strouhaný holandský sýr.
3. Směs rozdělíme na porce o váze přibližne 150 g. Řízky poté obalíme v trojobalu, tj. v mouce, ve vejcích a nakonec ve strouhance - a osmažíme.
Poznámka:
Řízky smažíme pozvolna; tak, abychom olej nepřepálili a maso bylo uvnitř úplně hotové.
Příprava brambor:
1. Oloupané brambory nakrájíme na stejnoměrné měsíčky a ty uvaříme ve vodě nebo v zeleninovém vývaru na skus.
2. Uvařené brambory ještě před servírováním namočíme do směsi másla, pažitky a soli a opatrně promícháme.
2. Uvařené brambory ještě před servírováním namočíme do směsi másla, pažitky a soli a opatrně promícháme.
Servírování:
Na talíř položíme usmažený holandský řízek osušený papírovou utěrkou a opatrně k němu přidáme pažitkové brambory. Pokrm můžeme dozdobit trochou pažitky.