Moravský vrabec s bramborovými knedlíky a červeným zelím

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
Maso:
750g
Vepřová plec bez kosti750g
Vepřový bůček bez kosti20g
Sůl kamenná40g
Česnek čerstvý1g
Kmín celý230g
Cibule žlutá80g
Mouka hladká500g
Hovězí vývar, vlastní výroba Bramborový knedlík:
1700g
Brambory varný typ B100g
Vejce450g
Dětská krupička20g
Sůl kamenná70g
Máslo 82%Hlávkové červené zelí:
1400g
Zelí hlávkové, červené200g
Cibule žlutá100g
Sádlo vepřové, škvařené100g
Cukr krupice100g
Ocet lihový 20g
Sůl kamennáPostup přípravy
Příprava masa a šťávy (90 minut):
Vepřový bůček a plec nakrájíme na kostky o hmotnosti 50 g. Maso vložíme do gastronádoby, ochutíme ho solí, kmínem a strouhaným česnekem. Do gastronádoby rozložíme na hrubo nakrájenou cibuli, na ní rozložíme ochucené maso, mírně podlijeme a pečeme přikryté poklicí na 170°C. V průběhu pečení maso promícháme a podlijeme teplou vodou. Jakmile je maso měkké, drátěným podběrákem jej vyjmeme ze základu, abychom nenabírali i cibuli. Výpek vyrestujeme na tuk, šťávu zaprášíme hladkou moukou, na mírném příkonu tepla ji orestujeme do tmavé barvy základu, následně vše zalijeme vývarem, rozšleháme metlou a prováříme asi 20 minut podle množství připravované šťávy. Provařená šťáva je lesklá, tekoucí. Hotovou šťávu můžeme ještě dochutit a přecedíme ji na maso přes jemný cedník.
Příprava knedlíků (45 minut):
Brambory si uvaříme ve slupce doměkka a ještě teplé oloupeme. Po vychladnutí je nastrouháme do mísy (nejlépe ručně) na jemném struhadle s ostrými očky. Nasypeme na ně jemnou krupičku, prsty nejdříve rozmělníme hrudky brambor a lehce je promísíme s moukou tak, aby byly sypké. Pak přidáme vejce, sůl, opečenou žemli a všechny suroviny promícháme, nemačkáme. Těsto se mírně drolí. Následně si těsto navážíme na 600 g kusy. Postupně je zpracujeme v pevné těsto a poté z něj vyválíme váleček - knedlík o průměru 6 cm. Knedlíky musíme při tvarování dobře utáhnout, aby se nám uprostřed neudělal vzduchový otvor, který by měl za následek rozpadnutí nakrájeného knedlíku.
Příprava červeného zelí (30 minut):
Červené hlávkové zelí rozčtvrtíme, vykrojíme košťál a zelí nakrouháme nebo nakrájíme nožem na nudličky 1/2cm široké, 5cm dlouhé. Oloupanou cibuli nakrájíme na jemno a orestujeme ji na vepřovém sádle dosklovata. Přidáme nakrájené zelí, ochutíme ho solí, cukrem, podlijeme trochou vody a pozvolna dusíme "na skus". Hotové zelí dochutíme převařeným octem.
Servírování:
Na levou stranu teplého talíře přeložíme napařené bramborové knedlíky, na pravou stravu servírujeme porci masa se šťávou, ke kterému aranžujeme teplé červené zelí.