Pečená vepřová kotleta se šťouchanými brambory
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
2400g
vepřová pečeně s kostí40g
máslo20g
extra panenský olivový olej7g
sůl3g
sůl Maldon (k servírování)600g
vepřový vývar2000g
batáty500g
brambor (varný typ C)120g
máslo (82%)20g
mletý černý pepř400g
batáty30g
extra panenský olivový olej5g
sůl100g
šalotka500g
čerstvé švestky20g
olej70g
suché bílé víno70g
cukr krupice200g
šalotka100g
telecí demi-glace30g
extra panenský olivový olej120g
máslo (82%)80g
citron na šťávu20g
čerstvý rozmarýn6g
slivovice Jelínek 40%10g
sůlPostup přípravy
Příprava masa:
1. Pečeni s kostí řádně očistíme, osolíme a pevně svážeme kuchyňským provázkem. Před tepelnou úpravou maso necháme asi hodinu odpočinout, aby nebylo studené a neutrpělo teplotní šok.
2. Na nahřátém grilu je ze všech stran ogrilujeme do nazlátlé barvy, přeložíme na plech s mřížkou a potřeme částečně změklým máslem.
3. Maso můžeme asi 20 min dopékat na mírně teplém grilu či v troubě při 150 °C. Délka dopékání závisí na výšce masa. Před krájením je musíme nechat minimálně 15 min. odpočinout.
2. Na nahřátém grilu je ze všech stran ogrilujeme do nazlátlé barvy, přeložíme na plech s mřížkou a potřeme částečně změklým máslem.
3. Maso můžeme asi 20 min dopékat na mírně teplém grilu či v troubě při 150 °C. Délka dopékání závisí na výšce masa. Před krájením je musíme nechat minimálně 15 min. odpočinout.
Příprava batátů:
1. Oloupané nakrájené batáty i brambory vaříme v osolené vodě doměkka. Po slití vody je smícháme a rozšťoucháme. Přidáme měkké máslo a dochutíme solí a pepřem.
2. Zbytek oloupaných batátů nakrájíme na plátky asi 3 mm silné a za sucha je zvolna grilujeme do změknutí. Poté je lehce osolíme a potřeme olivovým olejem.
2. Zbytek oloupaných batátů nakrájíme na plátky asi 3 mm silné a za sucha je zvolna grilujeme do změknutí. Poté je lehce osolíme a potřeme olivovým olejem.
Příprava omáčky:
1. Oloupanou šalotku nakrájíme na čtvrtky. Krátce ji zpěníme na olivovém oleji, přidáme cukr, roztavíme ho na jemný karamel, zalijeme vínem a úplně zredukujeme. Nakonec ji osolíme.
2. Rozpůlené čerstvé švestky grilujeme slupkou nahoru, po otočení je lehce zasypeme cukrem (musejí zůstat „na skus“).
3. Najemno nakrájenou šalotku orestujeme na olivovém oleji, dokud nezesklovatí. Přidáme demi-glace, nakrájený rozmarýn, zalijeme slivovicí a trochou citronové šťávy a zredukujeme.
4. Před podáváním vmícháme vychlazené kostičky másla. Šťávu tím zjemníme a lehce zahustíme.
2. Rozpůlené čerstvé švestky grilujeme slupkou nahoru, po otočení je lehce zasypeme cukrem (musejí zůstat „na skus“).
3. Najemno nakrájenou šalotku orestujeme na olivovém oleji, dokud nezesklovatí. Přidáme demi-glace, nakrájený rozmarýn, zalijeme slivovicí a trochou citronové šťávy a zredukujeme.
4. Před podáváním vmícháme vychlazené kostičky másla. Šťávu tím zjemníme a lehce zahustíme.
Servírování:
Na nahřátý talíř přeložíme porci šťouchaných batátů a přidáme čerstvě ukrojenou porci kotlety, kterou potřeme solí Maldon rozmíchanou v olivovém oleji. Maso podlijeme slivovicovou šťávou. Pokrm doplníme grilovanými švestkami, šalotkou, batáty a rozmarýnem.