Pečená vepřová kotleta se šťouchanými brambory

Pečená vepřová kotleta se šťouchanými brambory
Doba přípravy50 min
NáročnostStřední
Počet porcí10

Co budete potřebovat?

MnožstvíIngredience
2400g
vepřová pečeně s kostí
40g
máslo
20g
extra panenský olivový olej
7g
sůl
3g
sůl Maldon (k servírování)
600g
vepřový vývar
2000g
batáty
500g
brambor (varný typ C)
120g
máslo (82%)
20g
mletý černý pepř
400g
batáty
30g
extra panenský olivový olej
5g
sůl
100g
šalotka
500g
čerstvé švestky
20g
olej
70g
suché bílé víno
70g
cukr krupice
200g
šalotka
100g
telecí demi-glace
30g
extra panenský olivový olej
120g
máslo (82%)
80g
citron na šťávu
20g
čerstvý rozmarýn
6g
slivovice Jelínek 40%
10g
sůl

Postup přípravy

Příprava masa:
1. Pečeni s kostí řádně očistíme, osolíme a pevně svážeme kuchyňským provázkem. Před tepelnou úpravou maso necháme asi hodinu odpočinout, aby nebylo studené a neutrpělo teplotní šok.
2. Na nahřátém grilu je ze všech stran ogrilujeme do nazlátlé barvy, přeložíme na plech s mřížkou a potřeme částečně změklým máslem.
3. Maso můžeme asi 20 min dopékat na mírně teplém grilu či v troubě při 150 °C. Délka dopékání závisí na výšce masa. Před krájením je musíme nechat minimálně 15 min. odpočinout.
Příprava batátů:
1. Oloupané nakrájené batáty i brambory vaříme v osolené vodě doměkka. Po slití vody je smícháme a rozšťoucháme. Přidáme měkké máslo a dochutíme solí a pepřem.
2. Zbytek oloupaných batátů nakrájíme na plátky asi 3 mm silné a za sucha je zvolna grilujeme do změknutí. Poté je lehce osolíme a potřeme olivovým olejem.
Příprava omáčky:
1. Oloupanou šalotku nakrájíme na čtvrtky. Krátce ji zpěníme na olivovém oleji, přidáme cukr, roztavíme ho na jemný karamel, zalijeme vínem a úplně zredukujeme. Nakonec ji osolíme.
2. Rozpůlené čerstvé švestky grilujeme slupkou nahoru, po otočení je lehce zasypeme cukrem (musejí zůstat „na skus“).
3. Najemno nakrájenou šalotku orestujeme na olivovém oleji, dokud nezesklovatí. Přidáme demi-glace, nakrájený rozmarýn, zalijeme slivovicí a trochou citronové šťávy a zredukujeme.
4. Před podáváním vmícháme vychlazené kostičky másla. Šťávu tím zjemníme a lehce zahustíme.
Servírování:
Na nahřátý talíř přeložíme porci šťouchaných batátů a přidáme čerstvě ukrojenou porci kotlety, kterou potřeme solí Maldon rozmíchanou v olivovém oleji. Maso podlijeme slivovicovou šťávou. Pokrm doplníme grilovanými švestkami, šalotkou, batáty a rozmarýnem.
makro akademie

makro akademie

Letáky
Aktuální nabídka
Prozkoumejte naše  makro letáky.
Prozkoumat
makro newsletter
Registrace
STAŇTE SE MAKRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte se zákazníkem makro  a užívejte si všech výhod
Získat makro kartu
makro karta
Další recepty s předkrmy
Objevte je
Všechny naše recepty
Objevte je
Všechny položky v sortimentu
Objevte je