Pečený jaternicový prejt s vařenými brambory a kysaným zelím

Pečený jaternicový prejt s vařenými brambory a kysaným zelím
Doba přípravy2,5 hodiny
NáročnostStřední
Počet porcí10

Co budete potřebovat?

MnožstvíIngredience
2000g
vepřové hlavy
300ml
tučný vepřový vývar
250g
vepřová játra
200g
vepřový bůček bez kosti
200g
vepřové plíce
400g
žemle
100g
žlutá cibule
50g
škvařené sádlo
30g
čerstvý česnek
25g
kamenná sůl
20g
čerstvá majoránka
1g
mletý černý pepř
0,5g
nové koření
2500g
brambor (varný typ B)
50g
lahůdková cibule
3g
kamenná sůl
500g
kysané zelí
300g
žlutá cibule
150g
škvařené sádlo
50g
cukr krupice
8g
kamenná sůl
0,5g
celý kmín
20g
čerstvá majoránka

Postup přípravy

Příprava masa:
1. Očištěnou a omytou vepřovou hlavu, bůček a plíce uvaříme s cibulí v mírně osolené vodě doměkka. Poté je vyjmeme a necháme je propařit.
2. Vepřovou hlavu a bůček vykostíme a všechno tužší maso rozsekáme nožem nebo "kolíbkou" na drobné kostičky o velikosti cca 5 mm.
3. Žemli namočíme ve vodě, poté ji vyždímáme a rukama rozmělníme.
4. Očištěná syrová játra rozemeleme najemno a promícháme s žemlí. Přidáme rozsekané maso, zalijeme tučným vývarem a dobře promícháme.
5. Směs ochutíme rozemletým novým kořením, pepřem, nastrouhaným česnekem a překrájenými lístky čerstvé majoránky.
6. Poté prejt přeložíme do sádlem vytřeného pekáče, kartou upravíme do stejné výšky po celé ploše a v předem vyhřáté troubě pečeme asi 45 minut dozlatova.
Příprava zelí:
1. Kysané zelí dle chuti propláchneme a překrájíme. Cibuli nakrájíme nadrobno a lehce orestujeme na sádle.
2. K orestované cibuli vložíme překrájené zelí, podlijeme a cca 10-15 minut podusíme spolu s cukrem, solí a kmínem.
Příprava vařených brambor:
Oloupané brambory nakrájíme, vložíme je do děrované gastronádoby, ochutíme solí a vaříme je v konvektomatu na program "vaření v páře" asi 15 minut. Poté ihned servírujeme.
Náš tip:
Zda jsou brambory již uvařené se přesvědčíme píchnutím do brambor dvojzubou vidličkou.
Servírování:
Na teplý talíř na levou stranu přeložíme vařené brambory doplněné mladou cibulkou, na pravou stranu rozpečené řezy prejtu. Mezi prejt a brambory zezadu servírujeme teplé zelí. Pokrm doplníme snítkou čerstvé majoránky.
makro akademie

makro akademie

Letáky
Aktuální nabídka
Prozkoumejte naše  makro letáky.
Prozkoumat
makro newsletter
Registrace
STAŇTE SE MAKRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte se zákazníkem makro  a užívejte si všech výhod
Získat makro kartu
makro karta
Další recepty s předkrmy
Objevte je
Všechny naše recepty
Objevte je
Všechny položky v sortimentu
Objevte je