Plněné bramborové knedlíky uzeným masem, kysané zelí

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
Těsto:
1300g
Brambory, varný typ B15g
Sůl kamenná330g
Dětská krupička100g
VejceNáplň:
800g
Uzená plec vařená50g
Sádlo škvařené140g
Cibule žlutá30g
Česnek čerstvýDoplněk:
1000g
Zelí kysané150g
Cibule žlutá100g
Sádlo škvařené10g
Sůl kamenná20g
Cukr krupiceSmažená cibule:
150g
Cibule žlutá300g
Olej na smaženíPostup přípravy
Příprava náplně (cca 10 minut):
Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme na kostičky nakrájené uzené maso, česnek, sůl, pepř, opečeme a necháme vychladnout.
Příprava těsta (cca 45 minut):
Brambory si uvaříme ve slupce do měkka a ještě teplé oloupeme. Po vychladnutí je nastrouháme do mísy /nejlépe ručně/ na jemném struhadle s ostrými očky. Nasypeme na ně jemnou krupičku, prsty nejdříve rozmělníme hrudky brambor a lehce je promísíme s moukou tak, aby byly sypké. Pak přidáme vejce, sůl a všechny suroviny promícháme, nemačkáme. Těsto se mírně drolí. Následně si těsto navážíme na 600g kusy. Postupně je zpracujeme v pevné těsto a poté z něj vyválíme váleček - knedlík o průměru 6 cm. Ty nakrájíme na stejnoměrné díly, do kterých uděláme rukou důlek a vložíme do něj připravenou náplň. Pečlivě náplň uzavřeme do tvaru knedlíku. Vaříme nejlépe v páře asi 15 minut. Dobu vaření určuje velikost knedlíků.
Příprava doplňků:
Kysané zelí (cca 10 minut):
Kysané zelí přeložíme do cedníku a necháme odkapat. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a na sádle ji orestujeme dosklovata. Přidáme zelí, sůl, cukr a zelí prohřejeme.
Smažená cibule (cca 10 minut):
Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka a pozvolna usmažíme v oleji ohřátém na 170°C dozlatova. Podběrákem ji vyjmeme a přeložíme na papírovou utěrku.
Kysané zelí přeložíme do cedníku a necháme odkapat. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a na sádle ji orestujeme dosklovata. Přidáme zelí, sůl, cukr a zelí prohřejeme.
Smažená cibule (cca 10 minut):
Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka a pozvolna usmažíme v oleji ohřátém na 170°C dozlatova. Podběrákem ji vyjmeme a přeložíme na papírovou utěrku.
Servírování (cca 5 minut):
Napařené knedlíky přendáme na nahřátý talíř s porcí ohřátého zelí. Celé polijeme rozpuštěným sádlem a posypeme smaženou cibulkou.