Pomalu pečená vepřová žebra s meruňkovo-jablečným chutney a bramborovými šiškami
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
Maso:
1500g
METRO Chef vepřová žebra chlazená150g
Sůl hrubozrnná100g
METRO Chef česnek červený, loupaný170g
Cibule žlutá200g
Mrkev200g
Celer bulva0,5g
Bobkový list0,5g
Nové koření1g
Pepř černý celý0,3g
METRO Chef kmín celýŠťáva:
500g
Vývar z vepřových žeber50g
Výpek z vepřových žeber80g
Vepřový demi-glace, vlastní výroba80g
Máslo 82%Chutney:
300g
Jablka Grenny Smith200g
Meruňky čerstvé100g
Meruňky sušené80g
Šalotka banánová50g
Olej olivový extra panenský100g
Víno bílé, suché15g
Tymián čerstvý5g
Sůl kamenná30g
Citron (na šťávu)30g
Cukr třtinovýBramborové šišky:
2000g
Brambory, varný typ B600g
Krupička jemná100g
Vejce20g
Sůl kamenná100g
Máslo 82%Doplněk:
5g
Shiso bylinky zelenéPostup přípravy
Příprava masa (cca 16 hodin):
Vepřový bok naložíme do hrubozrnné soli přes noc a přidáme malou část koření. Maso poté vyjmeme ze soli a důkladně opláchneme vodou. Maso plně ponoříme do vody v děrované gastronádobě, která přesně pasuje do hlubší plné gastronádoby. V ní pak bude očištěná, na hrubé kusy nakrájená kořenová zelenina a koření. Pečeme tak celé zakryté poklicí či alobalem přes noc v troubě na 80 °C 10 hodin. Hotové maso necháme částečně zchladnout a opatrně ho vyjmeme podběrákem z vývaru (pozor, bude se téměř rozpadat). Maso přeložíme na čistý plech a vytáhnemem každou druhou nebo třetí kost. Maso ponecháme vychladnout. Následně dané porce osolíme, opečeme na pečicím papíru dozlatova. Po opečení maso prohřejeme v troubě na 160 °C cca 7 minut a servírujeme. (Výpek z masa použijeme na přípravu šťávy.) Malé kousky tučného masa nakrájíme na kostičky o velikosti 5 mm a vyškvaříme na škvarečky.
Příprava šťávy (cca 10 minut):
Výpek z masa svaříme s vývarem na minimum tak, aby nebyl přesolený. Přidáme demi-glace a krátce povaříme. Nakonec šťávu přecedíme a vmícháme do ní kostičky vychlazeného másla. Servírujeme ji s masem.
Příprava chutney (cca 30 minut):
Omytá jablka oloupeme, meruňky vypeckujeme, sušené meruňky namočíme. Vše nakrájíme na kostičky. 1/3 množství dáme stranou. Oloupanou šalotku nakrájíme na drobno a orestujeme na olivovém oleji do sklovata. Přidáme 2/3 nakrájeného ovoce, zalijeme vodou, ochutíme solí, cukrem a citronovou šťávou a vše dusíme doměkka. Máme-li ovoce rozvařené, přidáme zbylé 1/3 ovoce, bílé víno a vše již jen krátce podusíme, aby nám v chutney zůstaly kousky ovoce. Nakonec přidáme snítky čerstvého tymiánu.
Příprava bramborových šišek (cca 90 minut):
Den předem si uvaříme neoloupané brambory, které po uvaření, ještě teplé, oloupeme. Brambory tak lépe odpaří vodu a těsto z nich připravené se nám bude lépe zpracovávat. Druhý den brambory nastrouháme na jemném struhadle. Bramborové těsto je vhodné zpracovávat ve větší nádobě. Nastrouhané brambory lehce prsty promneme s krupičkou, směs tak promísíme. Pak přidáme vejce a sůl a opět lehce promícháme – těsto nemačkáme, neboť by nám začalo řídnout. Zpracované těsto je stále částečně sypké. Po částech těsto zpracováváme a tvarujeme šišky. Šišky vkládáme do vroucí osolené vody. Vaříme pozvolna dle velikosti asi 5–6 minut. Správně uvařené šišky vyplavou na povrch. Pomocí podběráku je vyjmeme a potřeme rozpuštěným máslem.
Servírování:
Na nahřátý talíř na pravou stranu naaranžujeme 3 kousky opečeného vepřového boku podlité silnou šťávou, k levé straně pak bramborové šišky. V přední části levé strany servírujeme chutney. Pokrm doplníme škvarky v levé části talíře a shiso bylinkami.
Komentář kuchaře:
Každé chutney musí být výrazné, pikantnější chuti, aby vhodně doplnilo celý pokrm. Bramborové těsto má tendenci řídnout, proto připravujeme-li větší množství bramborových šišek, je dobré je zadělávat a odvářet postupně.