Pomalu pečená vepřová žebra s meruňkovo-jablečným chutney a bramborovými šiškami

Doba přípravy120 min
NáročnostTěžká
Počet porcí10

Co budete potřebovat?

MnožstvíIngredience
Maso:
1500g
METRO Chef vepřová žebra chlazená
150g
Sůl hrubozrnná
100g
METRO Chef česnek červený, loupaný
170g
Cibule žlutá
200g
Mrkev
200g
Celer bulva
0,5g
Bobkový list
0,5g
Nové koření
1g
Pepř černý celý
0,3g
METRO Chef kmín celý
Šťáva:
500g
Vývar z vepřových žeber
50g
Výpek z vepřových žeber
80g
Vepřový demi-glace, vlastní výroba
80g
Máslo 82%
Chutney:
300g
Jablka Grenny Smith
200g
Meruňky čerstvé
100g
Meruňky sušené
80g
Šalotka banánová
50g
Olej olivový extra panenský
100g
Víno bílé, suché
15g
Tymián čerstvý
5g
Sůl kamenná
30g
Citron (na šťávu)
30g
Cukr třtinový
Bramborové šišky:
2000g
Brambory, varný typ B
600g
Krupička jemná
100g
Vejce
20g
Sůl kamenná
100g
Máslo 82%
Doplněk:
5g
Shiso bylinky zelené

Postup přípravy

Příprava masa (cca 16 hodin):
Vepřový bok naložíme do hrubozrnné soli přes noc a přidáme malou část koření. Maso poté vyjmeme ze soli a důkladně opláchneme vodou. Maso plně ponoříme do vody v děrované gastronádobě, která přesně pasuje do hlubší plné gastronádoby. V ní pak bude očištěná, na hrubé kusy nakrájená kořenová zelenina a koření. Pečeme tak celé zakryté poklicí či alobalem přes noc v troubě na 80 °C 10 hodin. Hotové maso  necháme částečně zchladnout a opatrně ho vyjmeme podběrákem z vývaru (pozor, bude se téměř rozpadat). Maso přeložíme na čistý plech a vytáhnemem každou druhou nebo třetí kost. Maso ponecháme vychladnout. Následně dané porce osolíme, opečeme na pečicím papíru dozlatova.  Po opečení maso prohřejeme v troubě na 160 °C cca 7 minut a servírujeme. (Výpek z masa použijeme na přípravu šťávy.) Malé kousky tučného masa nakrájíme na kostičky o velikosti 5 mm a vyškvaříme na škvarečky.
Příprava šťávy (cca 10 minut):
Výpek z masa svaříme s vývarem na minimum tak, aby nebyl přesolený. Přidáme demi-glace a krátce povaříme. Nakonec šťávu přecedíme a vmícháme do ní kostičky vychlazeného másla. Servírujeme ji s masem. 
Příprava chutney (cca 30 minut):
Omytá jablka oloupeme, meruňky vypeckujeme, sušené meruňky namočíme. Vše nakrájíme na kostičky. 1/3 množství dáme stranou. Oloupanou šalotku nakrájíme na drobno a orestujeme na olivovém oleji do sklovata. Přidáme 2/3 nakrájeného ovoce, zalijeme vodou, ochutíme solí, cukrem a citronovou šťávou a vše dusíme doměkka. Máme-li ovoce rozvařené, přidáme zbylé 1/3 ovoce, bílé víno a vše již jen krátce podusíme, aby nám v chutney zůstaly kousky ovoce. Nakonec přidáme snítky čerstvého tymiánu.
Příprava bramborových šišek (cca 90 minut):
Den předem si uvaříme neoloupané brambory, které po uvaření, ještě teplé, oloupeme. Brambory tak lépe odpaří vodu a těsto z nich připravené se nám bude lépe zpracovávat. Druhý den brambory nastrouháme na jemném struhadle. Bramborové těsto je vhodné zpracovávat ve větší nádobě. Nastrouhané brambory lehce prsty promneme s krupičkou, směs tak promísíme. Pak přidáme vejce a sůl a opět lehce promícháme – těsto nemačkáme, neboť by nám začalo řídnout. Zpracované těsto je stále částečně sypké. Po částech těsto zpracováváme a tvarujeme šišky. Šišky vkládáme do vroucí osolené vody. Vaříme pozvolna dle velikosti asi 5–6 minut. Správně uvařené šišky vyplavou na povrch. Pomocí podběráku je vyjmeme a potřeme rozpuštěným máslem.
Servírování:
Na nahřátý talíř na pravou stranu naaranžujeme 3 kousky opečeného vepřového boku podlité silnou šťávou, k levé straně pak bramborové šišky. V přední části levé strany servírujeme chutney. Pokrm doplníme škvarky v levé části talíře a shiso bylinkami.
Komentář kuchaře:
Každé chutney musí být výrazné, pikantnější chuti, aby vhodně doplnilo celý pokrm. Bramborové těsto má tendenci řídnout, proto připravujeme-li větší množství bramborových šišek, je dobré je zadělávat a odvářet postupně.
Letáky
Aktuální nabídka
Prozkoumejte naše  makro letáky.
Prozkoumat
makro newsletter
Registrace
STAŇTE SE MAKRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte se zákazníkem makro  a užívejte si všech výhod
Získat makro kartu
makro karty
Další recepty s vepřovým masem

Objevte je
Všechny naše recepty

Objevte je
Všechny položky v sortimentu

Objevte je