Segedínský guláš s houskovými knedlíky

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
1 000g
Vepřová plec200g
Cibule žlutá50g
Slanina bez kůže100g
Sádlo škvařené30g
Paprika mletá500g
Vývar (B) vlastní výroba30g
Sůl kamenná1g
Kmín celý700g
Zelí kysané80g
Mouka hladká300g
Smetana 30%2g
Nové koření 2g
Pepř černý celý1g
Bobkový listHouskový knedlík:
1 000g
Mouka hrubá450g
Mléko 1,5%42g
Droždí čerstvé20g
Sůl kamenná50g
Vejce 1ks180g
Žemle (pečivo)70g
Máslo 82 %Postup přípravy
Výrobní postup guláše (cca 60 minut):
Nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme na rozpuštěné slanině a půlce tuku do růžova.Zbylí tuk si ponecháme na výrobu jíšky.Vepřovou plec nakrájíme na kostky velikosti 1,5x1,5 cm. V základu orestujeme kostky nakrájeného masa spolu s paprikou a kmínem. Z nového koření,černého pepře a bobkového listu si vedle uvaříme odvor. Poté zalijeme vývarem a dusíme doměkka. Po změknutí maso vyjmeme, štávu zahustíme jíškou a provaříme.Přilejeme zcezený odvar z koření, který nám guláš vychutí a rozvoní. Poté přecedíme na maso, přidáme překrájené, propláchnuté zelí a povaříme. Nakonec zjemníme smetanou. Dle chuti osolíme.
Postup výroby kvásku (cca 20 min):
Z trochy vlažného mléka, droždí a mouky si připravíme kvásek, který necháme vykynout.
Postup výroby houskového knedlíku (cca 45 minut):
Do misky s moukou přidáme sůl, vejce, mléko, kvásek a vypracujeme vláčné, hladké těsto. Žemli nakrájíme na kostičky a vmícháme do těsta. Tvarujeme bochánky, z nich knedlíky, které opět necháme vykynout. Knedlíky vaříme ve vodě asi 20 minut, po 10-ti minutách je obracíme. Uvařené knedlíky RYCHLE vyndaváme, aby se nám nesrazily a propícháme je vidličkou. Hotové knedlíky omastíme máslem aby nám neokoraly.
Servírování:
Na nahřátý talíř klademe na kolečka nakrájené knedlíky, které doplníme segedínským gulášem.
Komentář kuchaře:
V rámci snažšího a přesnějšího servírování je dobré maso ponechat vzlášť. Lépe se odhadují porce.