Vepřová krkovička pečená v rozmarýnovém sádle s nastavovanou kaší a mladým špenátem

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
Maso:
2 000g
Vepřová krkovice bez kosti1 000g
Sádlo vepřové, škvařené30g
Rozmarýn čerstvý500g
Sůl hrubozrnná50g
Česnek čerstvý, českýNastavovaná kaše:
200g
Kroupy malé, trhané1g
Pepř černý, celý1 000g
Brambory varný typ C20g
Česnek čerstvý, český20g
Majoránka čerstvá82%
Máslo 82%Smažená cibulka:
300g
Cibule žlutá300g
Olej (na smažení)Špenát:
1 000g
Špenát listový, čerstvý200g
Máslo 82%10g
Sůl kamenná30g
Česnek čerstvý, český70g
Šalotka banánováPostup přípravy
Příprava krkovice (cca 7,5 hodiny):
Vepřovou krkovici podélně překrojíme, zdrezírujeme provázkem a naložíme do hrubozrnné soli, nejlépe přes noc. Poté ji omyjeme, osušíme a opečeme na pánvi ze všech stran a ochutíme strouhaným česnekem. Vepřové sádlo rozehřejeme, přidáme snítky rozmarýnu, stroužky česneku. Do sádla vložíme opečenou krkovici a následně konfitujeme v troubě vyhřáté na 90 °C. Nádobu s masem přikryjeme poklicí a konfitujeme doměkka - asi 3,5 hodiny.
Příprava nastavované kaše (cca 60 minut):
Oloupané brambory uvaříme úplně doměkka a prolisujeme na pyré. Krupky propláchneme a uvaříme v dostatečném množství vody doměkka. Pak je propláchneme v cedníku a necháme odkapat. Bramborové pyré smícháme s vařenými krupkami, ochutíme solí, čerstvě mletým pepřem, strouhaným česnekem a překrájenými lístky čerstvé majoránky. Nakonec vmícháme kostky vychlazeného másla a tím kaši zjemníme.
Příprava smažené cibulky (cca 8 minut):
Oloupanou cibuli si nožem nebo na nářezovém stroji nakrájíme na tenká, pravidelná kolečka 2mm silná, která postupně smažíme v oleji na 160°C do lehce nazlátlé barvy. Při smažení cibulí občas zamícháme. Smaženou cibuli vyjmeme podběráčkem a necháme odkapat na papírové kuchyňské utěrce.
Příprava špenátu (cca 5 minut):
Listový špenát pečlivě přebereme a omyjeme, abychom ho zbavili nečistot. Necháme ho odkapat na cedníku. Na pánvi rozpustíme máslo, zpěníme na něm nadrobno nakrájenou šalotku a plátky česneku. Pak přidáme listový špenát a pouze ho na pánvi prohřejeme. Dochutíme solí. Jakmile špenát zmenší svůj objem, ihned jej servírujeme.
Servírování:
Na nahřátý talíř dáme na levou stranu nok nastavované kaše, k pravé straně ukrojený plátek konfitované krkovice a do popředí listový špenát. Nastavovanou kaši lehce přelijeme sádlem z konfitování a posypeme smaženou cibulkou. Pokrm můžeme doplnit konfitovanými stroužky česneku.
Komentář kuchaře:
Aby krkovice byla šťavnatá, nepřekračujte teplotu tepelné úpravy nad 120°C.
Nastavovaná kaše se dnes prakticky nedělá, ale perfektně se hodí k tomuto pokrmu.
Nastavovaná kaše se dnes prakticky nedělá, ale perfektně se hodí k tomuto pokrmu.