Vepřová žebra s BBQ omáčkou a hranolky

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
2400g
Vepřová žebra sous vide 150g
Cibule žlutá120g
Mrkev50g
Česnek čerstvý120g
Celer bulva1g
Pepř černý, celý1g
Nové koření1g
Bobkový list30g
Sůl kamenná20g
Chilli paprička čerstvá200g
Cukr krupice200g
Voda100g
Olej rostlinný150g
Cibule žlutá50g
Česnek čerstvý15g
Sůl kamenná75g
Hořčice plnotučná75g
Ocet vinný100g
Cukr krupice30g
Worchesterová omáčka500g
Rajčata drcená1500g
Bramborové hranolky30g
Sůl kamenná50g
Olej slunečnicovýPostup přípravy
Příprava masa (cca 90 min):
Celer, mrkev a cibuli očistíme, nakrájíme na menší kousky a vložíme do hrnce s vroucí osolenou vodou. Dále přidáme pepř celý, bobkový list, nové koření a čerstvé chilli papričky. Do takto připraveného hrnce vložíme vepřová žebra a uvaříme doměkka. Po uvaření žebra vyndáme do nádoby, zalijeme částí omáčky a necháme vychladnout. Vychladlá žebra ogrilujeme z obou stran dozlatova.
Příprava omáčky (cca 45min):
Do hrnce nasypeme cukr a pozvolna roztavíme do tmavé barvy (nesmí být hořký). Aby nám v hrnci nevznikly tvrdé hrudky, tak cukr během tavení nemícháme vařečkou ale jen lehce protřepáváme hrnec. Vařící karamel neochutnávat, je extrémně horký. Utavený karamel tmavé barvy zalijeme vodou a necháme hrudky rozvařit. Do hrnce nalijeme olej, přidáme na nudličky nakrájenou očištěnou cibuli a orestujeme. Dále přidáme očištěný, oloupaný a nastrouhaný česnek, osolíme, zarestujeme hořčici, přilijeme ocet a necháme ho odpařit. Do základu omáčky přidáme cukr, worchesterovou omáčku, drcená rajčata a rozvařený karamel. Vše společně provaříme, dochutíme solí a cukrem. Provařenou omáčku přecedíme a propasírujeme. Rozvařená rajčata s cibulí a česnekem co nám zůstanou v cedníku použijeme při servisu.
Příprava hranolek (cca 8 minut):
Hranolky smažíme ve fritéze předehřáté na 170°C dozlatova. Při servírování je ochutíme solí.
Servírování:
Na střed nahřátého talíře položíme upečené hranolky, na ně dáme porci upečených žeber, potřeme BBQ omáčkou, doplníme rajčaty a cibulí z pasírování omáčky. Doladíme listy petržele a podáváme mističkou BBQ omáčky.