Vepřové špalíčky plněné prosciuttem se šťouchanými bramborami
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
Maso:
2500g
MCH Vepřová panenka s palcem bez řetízku500g
MCH Prosciutto crudo300g
MCH Mozzarella strouhaná30g
MCH Šalvěj čerstvá15g
Sůl kamenná100g
Olej olivový extra panenskýŠťáva:
75g
Výpek z masa200g
Máslo 82%5g
Sůl kamennኝouchané brambory:
2500g
Brambory, varný typ C500g
Hrášek jemný, mražený200g
Máslo 82%20g
Sůl kamenná10g
Petržel listováPostup přípravy
Příprava masa (cca 60 minut):
Z panenky odřízneme palec a celou ji odblaníme. Poté nakrájíme špalíčky, které podélně nakrojíme a mírně naklepeme (nedokrojíme), a do vzniklé plochy rozložíme plátky prosciutto crudo, na ni rozložíme lístky šalvěje a posypeme strouhanou mozzarellou. Následně špalíček vytvarujeme zpět a zdrezírujeme potravinářským provázkem. Na povrchu ochutíme solí. Následně je opečeme na pánvi z obou stran s malým množstvím tuku, vložíme do konvektomatu a pečeme na jehle. Teplota v komoře je 120 °C, na jehle 60 °C. Následně necháme maso odpočinout v holdomatu na 60 °C. Jádro masa musí být propečeno na stupeň medium. Před servírováním odstraníme provázek, nakrájíme na plátky a servírujeme.
Příprava šťávy (cca 10 minut):
Do pánve od opékání masa nalijeme vodu či vývar a výpek odvaříme. Následně ho přecedíme a vmícháme kostičky vychlazeného másla. Podle potřeby dochutíme solí.
Šťouchané brambory (cca 50 minut):
Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. Vodu scedíme a brambory rozmačkáme na malé kousky společně s měkkým máslem. Nakonec vmícháme rozmražené kuličky hrášku, prohřáté v másle, a překrájené lístky petržele.
Komentář kuchaře:
Nemáme-li k dispozici holdomat, nastavíme si konvektomat.