Vepřové výpečky na černém pivu

Vepřové výpečky na černém pivu
Doba přípravy2,5 hodiny
NáročnostStřední
Počet porcí10

Co budete potřebovat?

MnožstvíIngredience
750g
vepřová plec
750g
vepřový bůček bez kosti
750ml
hovězí vývar
750ml
tmavé pivo
300g
žluté cibule
50g
čerstvý česnek
25g
kamenná sůl
3g
drcený kmín
2000g
brambor (varný typ B)
600g
jemná krupička
100g
vejce
70g
máslo (82%)
20g
kamenná sůl
500g
kysané zelí
120g
žlutá cibule
100g
škvařené sádlo
50g
cukr krupice
1g
hořčičná semínka
0,5g
celý kmín
8g
sůl

Postup přípravy

Příprava masa:
1. Bůček a maso nahrájíme na kostky. Nakrájené maso vložíme do pekáče, osolíme a okmínujeme a promícháme s na plátky nakrájenou cibulí a česnekem.
2. Maso s cibulí podlijeme černým pivem, lehce promícháme a cca 10 minut pečeme v troubě předehřáté na 200 °C. Poté teplotu zmírníme na 170 °C a dopékáme doměkka (cca hodinu a půl). Během pečení podle potřeby podléváme pivem.
Příprava knedlíků:
1. Brambory si uvaříme ve slupce do měkka a ještě teplé oloupeme. Po vychladnutí je nastrouháme do mísy na jemném struhadle s ostrými očky.
2. Nasypeme na ně jemnou krupičku, prsty rozmělníme hrudky brambor a lehce je promísíme s moukou tak, aby byly sypké. Pak přidáme vejce, sůl a všechny suroviny promícháme.
3. Promíchané těsto si následně navážíme na cca 400 g kusy, ze kterých vyválíme váleček (knedlík) o průměru 1,5 cm. Hladce vytvarované knedlíky vaříme na páře cca 10 minut. Po uvaření je potřeme rozpuštěným máslem.
4. Na špalíčky krájíme až po mírném, nebo uplném zchlazení, aby se knedlíky nezdeformovaly. Před podáváním špalíčky napaříme na páře do prohřátí.
Poznámka:
Knedlíky musíme při tvarování dobře utáhnout, protože jinak by uprostřed mohl udělat vzduchový otvor, který by měl za následek rozpadnutí nakrájeného knedlíku.
Příprava zelí:
1. Kysané zelí dle chuti lehce propláchneme a případně překrájíme. Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno a v kastrolu ji lehce orestujeme na sádle dosklovata.
2. K osmažené cibuli přidáme zelí, trochu podlijeme vodou a krátce podusíme spolu s cukrem, solí, kmínem a hořčičným semínkem. Ochucené zelí dusíme "na skus".
Servírování:
Hotové výpečky servírujeme s bramborovými špalíčky a kysaným zelím. Nejprve na nahřátý talíř přeložíme napařené bramborové špalíčky, ty doplníme kysaným zelí a výpečky se štávou.
makro akademie

makro akademie

Letáky
Aktuální nabídka
Prozkoumejte naše  makro letáky.
Prozkoumat
makro newsletter
Registrace
STAŇTE SE MAKRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte se zákazníkem makro  a užívejte si všech výhod
Získat makro kartu
makro karta
Další recepty s předkrmy
Objevte je
Všechny naše recepty
Objevte je
Všechny položky v sortimentu
Objevte je