Vepřové výpečky na černém pivu

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
750g
vepřová plec750g
vepřový bůček bez kosti750ml
hovězí vývar750ml
tmavé pivo300g
žluté cibule50g
čerstvý česnek25g
kamenná sůl3g
drcený kmín2000g
brambor (varný typ B)600g
jemná krupička100g
vejce70g
máslo (82%)20g
kamenná sůl500g
kysané zelí120g
žlutá cibule100g
škvařené sádlo50g
cukr krupice1g
hořčičná semínka0,5g
celý kmín8g
sůlPostup přípravy
Příprava masa:
1. Bůček a maso nahrájíme na kostky. Nakrájené maso vložíme do pekáče, osolíme a okmínujeme a promícháme s na plátky nakrájenou cibulí a česnekem.
2. Maso s cibulí podlijeme černým pivem, lehce promícháme a cca 10 minut pečeme v troubě předehřáté na 200 °C. Poté teplotu zmírníme na 170 °C a dopékáme doměkka (cca hodinu a půl). Během pečení podle potřeby podléváme pivem.
2. Maso s cibulí podlijeme černým pivem, lehce promícháme a cca 10 minut pečeme v troubě předehřáté na 200 °C. Poté teplotu zmírníme na 170 °C a dopékáme doměkka (cca hodinu a půl). Během pečení podle potřeby podléváme pivem.
Příprava knedlíků:
1. Brambory si uvaříme ve slupce do měkka a ještě teplé oloupeme. Po vychladnutí je nastrouháme do mísy na jemném struhadle s ostrými očky.
2. Nasypeme na ně jemnou krupičku, prsty rozmělníme hrudky brambor a lehce je promísíme s moukou tak, aby byly sypké. Pak přidáme vejce, sůl a všechny suroviny promícháme.
3. Promíchané těsto si následně navážíme na cca 400 g kusy, ze kterých vyválíme váleček (knedlík) o průměru 1,5 cm. Hladce vytvarované knedlíky vaříme na páře cca 10 minut. Po uvaření je potřeme rozpuštěným máslem.
4. Na špalíčky krájíme až po mírném, nebo uplném zchlazení, aby se knedlíky nezdeformovaly. Před podáváním špalíčky napaříme na páře do prohřátí.
2. Nasypeme na ně jemnou krupičku, prsty rozmělníme hrudky brambor a lehce je promísíme s moukou tak, aby byly sypké. Pak přidáme vejce, sůl a všechny suroviny promícháme.
3. Promíchané těsto si následně navážíme na cca 400 g kusy, ze kterých vyválíme váleček (knedlík) o průměru 1,5 cm. Hladce vytvarované knedlíky vaříme na páře cca 10 minut. Po uvaření je potřeme rozpuštěným máslem.
4. Na špalíčky krájíme až po mírném, nebo uplném zchlazení, aby se knedlíky nezdeformovaly. Před podáváním špalíčky napaříme na páře do prohřátí.
Poznámka:
Knedlíky musíme při tvarování dobře utáhnout, protože jinak by uprostřed mohl udělat vzduchový otvor, který by měl za následek rozpadnutí nakrájeného knedlíku.
Příprava zelí:
1. Kysané zelí dle chuti lehce propláchneme a případně překrájíme. Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno a v kastrolu ji lehce orestujeme na sádle dosklovata.
2. K osmažené cibuli přidáme zelí, trochu podlijeme vodou a krátce podusíme spolu s cukrem, solí, kmínem a hořčičným semínkem. Ochucené zelí dusíme "na skus".
2. K osmažené cibuli přidáme zelí, trochu podlijeme vodou a krátce podusíme spolu s cukrem, solí, kmínem a hořčičným semínkem. Ochucené zelí dusíme "na skus".
Servírování:
Hotové výpečky servírujeme s bramborovými špalíčky a kysaným zelím. Nejprve na nahřátý talíř přeložíme napařené bramborové špalíčky, ty doplníme kysaným zelí a výpečky se štávou.
