Vinná klobása s bramborovo luštěninovým salátkem

Doba přípravy150 min
NáročnostLehká
Počet porcí10

Co budete potřebovat?

MnožstvíIngredience
Ryba:
1000g
Losos filet, trim D
50g
Olej olivový extra panenský
10g
Sůl Maldon
500g
Dřevěné štěpky
50g
sezamový olej
Zelenina:
1200g
Lilek
400g
Rajčata
300g
Cibule červená
600g
Paprika žlutá
600g
Paprika zelená
150g
Olej olivový extra panenský
40g
Ocet jablečný
30g
Sůl Maldon

Postup přípravy

Příprava zeleniny (cca 30 minut):
Očištěnou zeleninu nakrájíme na 7 mm silné plátky. Nasucho ji ogrilujeme na rozehřátém grilu nebo na pánvi do změknutí. Pak zeleninu přendáme do misky a ochutíme ji solí, jablečným octem, olivovým olejem a necháme odležet.
Příprava lososa (cca 130 minut):
Dřevěné hobliny na uzení nejprve namočíme cca na 2 hodiny do studené vody. Poté je klademe přímo na kraj rozehřátého grilu (cca 200 °C). Gril přiklopíme poklicí, a jakmile se nám vytvoří dostatečné množství kouře, klademe na gril lehce osolené a olejem potřené steaky z lososa, a to vždy nejprve kůží dolů. Zmírníme teplotu grilu na polovinu a necháme lososa grilovat cca 2 minuty bez jakéhokoli přemisťování. Po 2 minutách jej přesuneme na nejméně teplou část grilu a gril vypneme. Lososa necháme pod pokličkou zvolna tzv. dojít v uzeném kouři cca 12 minut.
Servírování:
Na teplý talíř na levou stranu naaranžujeme grilovanou zeleninu, k ní z pravé strany přiložíme zauzený steak z lososa, který dosolíme solí Maldon. 
Komentář kuchaře:
Namočené dřevěné hobliny si můžeme položit na aluminiové tácky, abychom je pak mohli snadno odstranit z grilu. Steaky z lososa začneme grilovat, až když maso dosáhne alespoň pokojové teploty. Nikdy nepoužívejte maso vyndané z ledničky rovnou na gril! Při grilování je dobré ze začátku využít spíše plochou část grilu, a to proto, abychom dosáhli křupavé kůrky na lososu. Po zatáhnutí kůrky steak z lososa přeložíme na mřížku grilu a necháme tzv. dojít. Grilovanou zeleninu můžeme při nakládání doplnit i čerstvými bylinkami, jako jsou například kerblík, listová petržel, bazalka, různé jedlé květy či mini bylinky.
Letáky
Aktuální nabídka
Prozkoumejte naše  makro letáky.
Prozkoumat
makro newsletter
Registrace
STAŇTE SE MAKRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte se zákazníkem makro  a užívejte si všech výhod
Získat makro kartu
makro karty
Další recepty s vepřovým masem

Objevte je
Všechny naše recepty

Objevte je
Všechny položky v sortimentu

Objevte je