Kančí kýta dušená na pivě s chlebovými knedlíky

Kančí kýta dušená na pivě s chlebovými knedlíky
Doba přípravy3 hodiny
NáročnostStřední
Počet porcí6

Co budete potřebovat?

MnožstvíIngredience
1500g
divočák - kýta bez kosti
200g
mrkev
200g
celer bulva
150g
žlutá cibule
500g
černé pivo, Krušovice
250g
mrkev
250g
celer bulva
150g
kořen petržele
150g
cibule žlutá
200g
škvařené vepřové sádlo
50g
cukr krupice
1g
nové koření
0,5g
bobkový list
1g
černý pepř
40g
citron
500g
hovězí vývar
500g
černé pivo, Krušovice
200g
kváskový chléb
20g
kamenná sůl
200g
uzený vepřový bůček bez kosti
100g
slanina bez kůže
700g
kváskový chléb
200g
hrubá mouka
15g
kamenná sůl
100g
vejce
0,5g
černý mletý pepř
0,2g
velký muškátový oříšek
20g
listová petržel
150g
škvařené vepřové sádlo
20g
listová petržel

Postup přípravy

Naložení masa (cca 12 hod.):
1. Očištěnou kýtu nakrájíme na kostky a promícháme s nahrubo nakrájenou kořenovou zeleninou a cibulí, černým pivem. 
2. Necháme odležet v chladničce.
Příprava omáčky (120 minut):
1. Očištěnou zeleninu nakrájíme na plátky, cibuli nahrubo.
2. Z koření připravíme odvar a necháme ho 10 minut vylouhovat.
3. Maso vyjmeme z nádoby (ve které bylo naloženo) a na části sádla ho opečeme. Poté maso vyjmeme, přidáme zbytek sádla, vložíme všechnu kořenovou zeleninu (i z naložení) a restujeme ji.
4. Jakmile se začne zbarvovat do nahnědlé barvy, přidáme cibuli a vše společně restujeme dozlatova, přidáme cukr, odvar z koření, část hovězího vývaru, černé pivo, citronovou šťávu a nálev z naložení masa.
5. Do zalitého základu vložíme opečené maso, osolíme a dusíme doměkka. Během dušení maso podléváme vývarem. Je-li maso měkké, vyjmeme ho i se zeleninou ze základu, vložíme rozmělněný kváskový chléb a ještě vše povaříme, aby se chléb dobře rozvařil.
6. Na závěr omáčku propasírujeme a vložíme do ní zpět maso se zeleninou. 
Příprava těsta na knedlíky (30 minut):
1. Uzený bůček a housky nakrájíme na kostičky o velikosti 1 cm, slaninu o velikosti 5 mm. Cibuli nakrájíme na drobno a na roztavené slanině ji orestujeme dosklovata.
2. Přidáme nakrájený bůček, vše ještě krátce orestujeme a směs necháme zchladnout. Pak do misky vyklepneme vejce, přilijeme 2/3 mléka, přidáme hrubou mouku, sůl, pepř, nastrouhaný muškátový oříšek a vymícháme hladké těstíčko.
3. Petrželku nakrájíme a smícháme s kostičkami housek a s orestovaným uzeným masem.
4. Nakonec přidáme ochucené těstíčko a směs lehce smícháme. V případě potřeby můžeme těsto pokropit zbylým mlékem.
Tvarování a vaření knedlíků (cca 30 minut):
1. Z těsta tvarujeme koule a vaříme na páře asi 15 minut.
2. Po uvaření je potíráme rozpuštěným vepřovým sádlem.
Servírování:
1. Na teplý talíř servírujeme knedlíky a kostky masa s omáčkou. Zbývající omáčkou ještě maso podlijeme.
2. Pokrm doplníme kousky v omáčce rozdušené zeleniny a snítkou petržele.
makro akademie

makro akademie

Letáky
Aktuální nabídka
Prozkoumejte naše  makro letáky.
Prozkoumat
makro newsletter
Registrace
STAŇTE SE MAKRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte se zákazníkem makro  a užívejte si všech výhod
Získat makro kartu
makro karta
Recepty se zvěřinou
Objevte je
Všechny naše recepty
Objevte je
Všechny položky v sortimentu
Objevte je