Bramborové placky - lokše
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
1kg
brambor (varný typ C)250g
polohrubá moukasůl
Postup přípravy
Krok 1
Brambory uvařte ve slupce. Oloupejte a nechte vychladnout (klidně i do druhého dne). Uvařené brambory nakrájejte na kostky a prolisujte v lisu na brambory nebo nastrouhejte na jemném struhadle.
Krok 2
Brambory rozprostřete na pracovní desce do tenké vrstvy. Vydatně osolte a v jedné vrstvě zaprašte moukou. Poté pomocí stěrky nebo rukou promíchejte a vypracujte na soudržné těsto. Pokud je potřeba, přidejte mouku navíc.
Krok 3
Pro pečení placek si rozehřejte litinovou pánev, tál nebo samotnou plotnu. Placky opékejte nasucho. Nejprve z jedné strany, dokud na placce neuvidíte puchýře a dokud nebude zespod na několika místech pěkně dohněda. Otočte a nechte placku nafouknout. Propíchněte a opatrně stlačte, aby se placka propekla rovnoměrně.
Krok 4
Hotové placky dávejte na sebe a zakryjte miskou, abyste je udrželi teplé. Pokud chcete, můžete placky potírat rozpuštěným sádlem nebo máslem.