Sýrové suflé
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
120g
nastrouhaný sýr gouda4
polévková lžíce smetany5
vejce250ml
mléko60g
máslo30g
pšeničná moukamuškátový oříšek
sůl
pepř
Postup přípravy
Krok 1
Nejdříve v kastrolku rozpustíme máslo a lžící přidáme mouku. Necháme směs 2-3 minuty povařit na mírném plameni.
Krok 2
Za stálého míchání pomalu přiléváme mléko. Směs musíme neustále míchat, dokud nebude úplně hladká.
Krok 3
Poté přidáme trochu jedlé mořské soli, pepř a čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek a necháme omáčku dalších 15 minut vařit. Občas ji zamícháme, aby se nepřipálila.
Krok 4
Poté přidáme smetanu a vymícháme hladkou směs šlehací metlou. Náš tip: šlehací metlou jezdíme po dně kastrolku, aby se k němu nic nepřichytilo.
Krok 5
Oddělíme vaječný bílek od žloutků. Žloutky zamícháme do směsi na suflé. Potom do směsi přidáme nastrouhaný sýr. Jakmile se sýr rozpustí, sundáme kastrůlek z plotny.
Krok 6
Nyní ušleháme vaječný bílek do pěny a přidáme ho do teplé sýrové směsi. Náš tip: při šlehání přidejte špetku soli, díky tomu se vaječný bílek lépe našlehá.
Krok 7
Než bude možné dát směs do trouby, musíme formu na suflé vymazat máslem. Potom do formy nalijeme sýrovou směs. Měla by dosahovat asi do dvou třetin formy.
Krok 8
Sýrové suflé dáme do hlubokého plechu na pečení naplněného vodou. Potom ho necháme asi 20 minut péct v troubě předehřáté na 200 °C. Důležité: nikdy neotvírejte dvířka trouby, když se suflé připravuje, jinak vám spadne.
Krok 9
Že je suflé hotové poznáme podle toho, že bude mít světle hnědou krustu. Podáváme ho například s listovým salátem,jako přílohu k masu či drůbeži, ale také jako dezert.