Bouillabaisse

Bouillabaisse
Doba přípravy1 hod 35 min
NáročnostStřední
Počet porcí10

Co budete potřebovat?

MnožstvíIngredience
1000g
chňapal červený
500g
ropušnice
500g
kambala
100g
chobotnice
500g
červené mušlí slávky
500g
mušle vongole
500g
langusty
500g
krab
500g
máslo 82%
200g
bílá cibule
250g
řapíkatý celer
200g
pórek
350g
rajče
1000g
brambor (varný typ B)
30g
čerstvý fenykl
2500g
voda
0,5g
bobkový list
100g
extra panenský olivový olej
30g
mořská sůl
0,025g
šafrán
200g
majonéza z olivového oleje
1g
bílý pepř
35g
čerstvý česnek
0,0001g
šafrán
10g
mořská sůl
trocha teplého mléka na namočení šafránu
500g
francouzská bageta

Postup přípravy

Příprava polévky (cca 90 minut):
1. Ryby očistíme a vyfiletujeme. Odkrojky a páteř (případně i kůži) použijeme na přípravu polévky. Rybí maso nakrájíme na kousky, mořské plody očistíme podle jejich charakteru.
2. Očištěnou zeleninu včetně rajčat nakrájíme na kusy a orestujeme na oleji s máslem dozlatova. Přidáme rybí odkrojky a opět krátce orestujeme.
3. Zalijeme vodou tak, aby bylo vše ponořené, přivedeme k varu a naběračkou z povrchu odstraníme sražené bílkoviny.
4. Přidáme koření a necháme zhruba hodinu táhnout. Hrnec s polévkou odstavíme z plotny a necháme ještě asi 30 minut vyluhovat.
5. Hotový vývar přecedíme přes plátýnko, ochutíme solí, přidáme v teplé vodě namočený šafrán a postupně podle tuhosti vkládáme kousky ryb a mořské plody.
6. Vše povaříme na malém příkonu tepla asi 8–10 minut.
Příprava omáčky rouille (cca 5 minut):
1. Majonézu ochutíme nastrouhaným česnekem, solí, bílým pepřem čerstvě namletým z mlýnku a šafránem namočeným v teplém mléce.
2. Při servírování jí potíráme toast.
Servírování:
Do teplého talíře nalijeme vývar, do kterého přeložíme kousky mořských plodů a ryb. Podáváme s upečeným toastem, který připravíme z francouzské bagety, a omáčkou rouille
Tip:
Ačkoli v místě svého původu má každá rodina vlastní recept, bujabéza by měla obsahovat maso alespoň ze tří druhů ryb a více typů mořských plodů. Mezi použitými rybami nesmí chybět ropušnice a čím víc druhů ryb, tím lépe. Proto se tato polévka i v domácím prostředí vždy připravuje ve velkém hrnci alespoň pro deset lidí. Rozdílné chutě rybího masa, olivový olej a koření stvoří dohromady to, co bujabézu odlišuje od jiných pomalu připravovaných rybích polévek.
makro Akademie

makro akademie

Letáky
Aktuální nabídka
Prozkoumejte naše  makro letáky.
Prozkoumat
makro newsletter
Registrace
STAŇTE SE MAKRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte se zákazníkem makro  a užívejte si všech výhod
Získat makro kartu
makro karta
Další recepty na polévky
Objevte je
Všechny naše recepty
Objevte je
Všechny položky v sortimentu
Objevte je