Bramborová polévka s houbami
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
2000g
hovězí vývar, vlastní výroba130g
žlutá cibule100g
máslo 82%100g
hladká mouka900g
brambor (varný typ B)100g
mrkev100g
celer bulva100g
petržel kořen100g
kapusta červená10g
sušené houby30g
čerstvý česnek1g
mletý kmín1g
černý mletý pepř10g
čerstvá majoránka10g
listová petržel15g
kamenná sůlPostup přípravy
Příprava polévky (asi 45 minut):
1. Oloupanou cibuli nakrájíme najemno a orestujeme ji na másle dosklovata.
2. Pak přisypeme hladkou mouku, snížíme příkon tepla a pozvolna restujeme do nazlátlé barvy.
3. Takto orestovanou jíšku zalijeme vývarem, rozšleháme metlou, ochutíme solí, kmínem, mletým pepřem a prováříme asi 20 minut.
4. Během varu přidáme do polévky oloupané, na hrubší kusy nakrájené brambory a kořenovou zeleninu.
5. Sušené houby krátce namočíme do horké vody a přidáme i s ní do polévky.
6. Polévku vaříme do úplného změknutí přidaných surovin.
7. V závěru polévku dochutíme nastrouhaným čerstvým česnekem a překrájenými lístky čerstvé majoránky.
8. Listy kapusty nakrájíme na čtverce, které spaříme v horké vodě a následně vložíme do polévky.
2. Pak přisypeme hladkou mouku, snížíme příkon tepla a pozvolna restujeme do nazlátlé barvy.
3. Takto orestovanou jíšku zalijeme vývarem, rozšleháme metlou, ochutíme solí, kmínem, mletým pepřem a prováříme asi 20 minut.
4. Během varu přidáme do polévky oloupané, na hrubší kusy nakrájené brambory a kořenovou zeleninu.
5. Sušené houby krátce namočíme do horké vody a přidáme i s ní do polévky.
6. Polévku vaříme do úplného změknutí přidaných surovin.
7. V závěru polévku dochutíme nastrouhaným čerstvým česnekem a překrájenými lístky čerstvé majoránky.
8. Listy kapusty nakrájíme na čtverce, které spaříme v horké vodě a následně vložíme do polévky.
Servírování:
Do nahřátého hlubokého talíře nalijeme polévku a doplníme ji překrájenou listovou petrželí.
Tipy šéfkuchaře:
1. Bramborová polévka je naše národní polévka, proto má v každém regionu trochu jinou podobu.
2. Bramborová polévka je vždy hodně sytá, proto se často podává jako přesnídávková.
2. Bramborová polévka je vždy hodně sytá, proto se často podává jako přesnídávková.