Gulášová polévka

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
500g
Hovězí maso přední bez kosti200g
Cibule žlutá100g
Sádlo škvařené150g
Mouka hladká30g
Paprika mletá1200g
Hovězí vývar (vlastní výoba)0,5g
Kmín drcený0,1g
Pepř černý mletý30g
Česnek český20g
Sůl kamenná10g
Majoránka čerstvá750g
Brambory varný typ B100g
Máslo 82%Postup přípravy
Příprava polévky (cca 2 hodiny):
Očištěné, odblaněné maso nakrájíme na kostičky asi 1,5cm velké. Z másla a hladké mouky si připravíme středně tmavou jíšku. Oloupanou cibuli nakrájíme najemno a na sádle ji pozvolna orestujeme do tmavě zlatavé barvy. Poté přidáme kostičky masa a restujeme společně s cibulí do tmavě hnědé barvy. Na orestované maso nasypeme mletou papriku, krátce orestujeme a vše zalijeme vývarem. Maso ochutíme solí, kmínem, pepřem, částí nastrouhaného česneku, přiklopíme poklicí a dusíme doměkka. Měkké maso vyjmeme podběrákem, dolijeme vývar do výsledného množství polévky a zahustíme předem připravenou studenou jíškou. Polévku prováříme asi 20 minut. Zatím co se nám prováří polévka, si oloupeme a na kostičky nakrájíme brambory, které následně uvaříme odděleně do měkka. Provařenou polévku přecedíme, vložíme do ní zpět maso a brambory. Dochutíme ji nastrouhaným česnekem, solí, překrájenými lístky čerstvé majoránky a necháme přejít varem.
Servírování:
Hotovou polévku servírujeme v nahřátém talíři, přidáme překrájenou petrželovou nať.
Komentář kuchaře:
Bylinky vkládáme do polévek těsně před dokončením, chuť a vůně je intenzivnější.