Kuřecí vývar s knedlíčky

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
600g
Kuře celé2800g
Voda20g
Sůl kamenná0,5g
Nové koření0,5g
Pepř černý, celý100g
Mrkev50g
Cibule žlutá100g
Celer bulva100g
Tuk 100% Omega50g
Máslo 82%100g
Žemle30g
Mléko 1,5%15g
Máslo 82%50g
Vejce0,5g
Sůl kamenná0,1g
Muškátový oříšek0,1g
Pepř bílý, mletý30g
Strouhanka10g
Petržel listováPostup přípravy
Příprava polévky (cca 3,5 hodiny):
Část očištěné, omyté zeleniny nakrájíme na hrubší kusy a orestujeme na 100% tuku lehce do barvy. Orestovanou zeleninu zalijeme studenou vodou, přidáme očištěné, omyté kuře, osolíme a zprudka zavaříme. Pěnu, která se vytváří na povrchu pomocí naběračky sebereme (jsou to vysrážené bílkoviny, které by nám vývar zakalily). Zmírníme příkon tepla a dále vývar jen "vaříme táhnutím", to znamená, že se na hladině občas objeví bublina. Přidáme celé koření (uzavřené v plátýnku či sítku) a vaříme asi 3 hodiny. Pak vývar pamalu přecedíme, nejlépe naběračkou přes plátýnko, aby se nám nezakalil. Maso z kuřete obereme a překrájíme na menší kostky. Zbylou část zeleniny nakrájíme na tenké nudličky a orestujeme na másle doměkka a přidáme společně s nakrájeným masem do vývaru.
Příprava knedlíčků (cca 20 minut):
Žemli oloupeme, nakrájíme na kostičky a zvlhčíme mlékem. Máslo rozšleháme se žloutkem, ochutíme solí, muškátovým oříškem, bílým pepřem a smícháme ho s kostičkami žemle. Z bílků vyšleháme pevný sníh. Strouhanku smícháme s překrájenou petrželovou natí. Pevný sníh opatrně promícháme s kostičkami žemle, zasypeme směsí strouhanky a petržele. Vše smícháme dohromady a vypracujeme tak měkkou soudržnou hmotu, ze které tvarujeme knedlíčky. Při tvarování knedlíčků si ruce namáčíme do vody, aby se nám těsto lépe tvarovalo a nelepilo se nám na ruce. Vaříme je ,,táhnutím" v osolené vodě nebo na páře asi 6 minut.
Servírování:
Do nahřátého talíře servírujeme horkou polévku, knedlíčky regenerujeme odděleně a vkládáme při servírování. Polévku doplníme listovou petrželí.