Kuřecí vývar s knedlíčky

Kuřecí vývar s knedlíčky
Doba přípravy4 hod
NáročnostStřední
Počet porcí10

Co budete potřebovat?

MnožstvíIngredience
600g
Kuře celé
2800g
Voda
20g
Sůl kamenná
0,5g
Nové koření
0,5g
Pepř černý, celý
100g
Mrkev
50g
Cibule žlutá
100g
Celer bulva
100g
Tuk 100% Omega
50g
Máslo 82%
100g
Žemle
30g
Mléko 1,5%
15g
Máslo 82%
50g
Vejce
0,5g
Sůl kamenná
0,1g
Muškátový oříšek
0,1g
Pepř bílý, mletý
30g
Strouhanka
10g
Petržel listová

Postup přípravy

Příprava polévky (cca 3,5 hodiny):
Část očištěné, omyté zeleniny nakrájíme na hrubší kusy a orestujeme na 100% tuku lehce do barvy. Orestovanou zeleninu zalijeme studenou vodou, přidáme očištěné, omyté kuře, osolíme a zprudka zavaříme. Pěnu, která se vytváří na povrchu pomocí naběračky sebereme (jsou to vysrážené bílkoviny, které by nám vývar zakalily). Zmírníme příkon tepla a dále vývar jen  "vaříme táhnutím", to znamená, že se na hladině občas objeví bublina. Přidáme celé koření (uzavřené v plátýnku či sítku) a vaříme asi 3 hodiny. Pak vývar pamalu přecedíme, nejlépe naběračkou přes plátýnko, aby se nám nezakalil. Maso z kuřete obereme a překrájíme na menší kostky. Zbylou část zeleniny nakrájíme na tenké nudličky a orestujeme na másle doměkka a přidáme společně s nakrájeným masem do vývaru.
Příprava knedlíčků (cca 20 minut):
Žemli oloupeme, nakrájíme na kostičky a zvlhčíme mlékem. Máslo rozšleháme se žloutkem, ochutíme solí, muškátovým oříškem, bílým pepřem a smícháme ho s kostičkami žemle. Z bílků vyšleháme pevný sníh. Strouhanku smícháme s překrájenou petrželovou natí. Pevný sníh opatrně promícháme s kostičkami žemle, zasypeme směsí strouhanky a petržele. Vše smícháme dohromady a vypracujeme tak měkkou soudržnou hmotu, ze které tvarujeme knedlíčky. Při tvarování knedlíčků si ruce namáčíme do vody, aby se nám těsto lépe tvarovalo a nelepilo se nám na ruce. Vaříme je ,,táhnutím" v osolené vodě nebo na páře asi 6 minut.
Servírování:
Do nahřátého talíře servírujeme horkou polévku, knedlíčky regenerujeme odděleně a vkládáme při servírování. Polévku doplníme listovou petrželí.
Letáky
Aktuální nabídka
Prozkoumejte naše  makro letáky.
Prozkoumat
makro newsletter
Registrace
STAŇTE SE MAKRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte se zákazníkem makro  a užívejte si všech výhod
Získat makro kartu
makro karta
Další recepty na polévky
Objevte je
Všechny naše recepty
Objevte je
Všechny položky v sortimentu
Objevte je