Šumavská kulajda se zastřeným vejcem

Šumavská kulajda se zastřeným vejcem
Doba přípravy50 min
NáročnostLehká
Počet porcí10

Co budete potřebovat?

MnožstvíIngredience
1500g
Hovězí vývar, vlastní výroba
20g
Sůl kamenná
80g
Mrkev
80g
Celer bulva
50g
Petržel kořenová
50g
Cibule žlutá
0,1g
Nové koření
0,1g
Bobkový list
60g
Sádlo škvařené
100g
Hladká mouka
500g
Brambory (varný typ B)
200g
Smetana 30%
50g
Kopr čerstvý
50g
Ocet kvasný
50g
Cukr krystal
300g
Houby čerstvé
0,1g
Kmín drcený
130g
Máslo 82%
500g
Vejce
50g
Ocet kvasný
20g
Sůl kamenná

Postup přípravy

Příprava polévky (cca 45 minut): 
Z mouky a másla (malou část másla si ponecháme na orestovaní hub) si připravíme světlou zásmažku, zalijeme ji vývarem, přidáme koření, oloupané, na kostičky nakrájené brambory a prováříme. Očištěné houby nakrájíme na kostky a orestujeme na zbylém másle. Cukr a ocet svaříme, přidáme nakrájený čerstvý kopr a vše vmícháme do polévky. Dále přidáme orestované houby, ochutíme solí  a krátce povaříme. V závěru polévku zjemníme smetanou a krátce povaříme.
Příprava vejce (cca 5 minut):
Vejce vyklepneme do naběračky a pomalu vložíme do okyselené a osolené vody. Voda je těsně pod bodem varu, mírně stoupají bublinky. Vejce vyjmeme když je bílek pevný a žloutek měkký.
Servírování:
Horkou polévku servírujeme do teplého talíře, pošírované vejce vkládáme nakonec do polévky. Polévku doplníme snítky kopru.
Komentář kuchaře:
Použijeme-li houby sušené, je dobré je předem namočit. Svařený ocet přidáme do polévky až když jsou brambory měkké, jinak by jejich vaření trvalo mnohem déle.
Letáky
Aktuální nabídka
Prozkoumejte naše  makro letáky.
Prozkoumat
makro newsletter
Registrace
STAŇTE SE MAKRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte se zákazníkem makro  a užívejte si všech výhod
Získat makro kartu
makro karta
Další recepty na polévky
Objevte je
Všechny naše recepty
Objevte je
Všechny položky v sortimentu
Objevte je