Gravlax z lososa s čočkou beluga, hrubozrnnou hořčicí a zakysanou smetanou

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
1500g
MCH Losos filetNaložení 1:
500g
Sůl kamenná500g
Cukr krupiceNaložení 2:
50g
Pepř černý, celý200g
MCH Kopr čerstvý50g
Koriandr sušený, drcenýNaložení 3:
1000g
Řepa červená, čerstvá150g
Vodka finská50g
Koriandr sušený, drcený100g
Kopr čerstvýDoplňky:
300g
Hořčice hrubozrnná30g
Kopr čerstvý30g
Kerblík čerstvý40g
micro bylinky Tahoon20g
Česnek medvědí, květ600g
MCH Zakysaná smetana300g
MCH Čočka beluga15g
Sůl kamenná50g
Olej olivový extra panenský750g
Vývar zeleninový, vlastní výrobaPostup přípravy
Naložení 1 (cca 5 min.):
V míse smícháme sůl s cukrem a tímto zasypeme filet lososa ze všech stran (můžeme zabalit do potravinové fólie).
Naložení 2 (cca 5 min.):
V míse smícháme drcené suché koření s nasekaným koprem. Touto směsí obalíme filet lososa a necháme marinovat.
Naložení 3 (cca 15 min.):
Oloupanou čerstvou řepu nakrájíme na tenké plátky, smícháme s drceným koriandrem, nasekaným koprem a vodkou. Do tohoto nálevu rozložíme filet lososa. Po uplynutí doby naložení filet důkladně omyjeme pod tekoucí vodou, osušíme papírovou utěrkou a následně krájíme na servírování.
Příprava čočky (cca 20 minut):
Přebranou a propláchnutou čočku vaříme v zeleninovém vývaru na skus. Poté ji scedíme, ochutíme solí a olivovým olejem.