Mušle sv. Jakuba s mangem, vietnamským dresinkem a kokosovou tapiokou

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
450g
Mušle sv. Jakuba, chlazené500g
Mango vyzrálé40g
Cibulová nať vietnamská20g
Jedlé květy Apple Blossom Dresink vietnamský:
30g
Sójová omáčka Kikkoman90g
Rybí omáčka300g
Voda5g
Chilli papričky, čerstvé5g
Česnek čerstvý, český200g
Limetky (na šťávu)120g
Cukr třtinovýKokosová tapioka:
25g
Tapioka5g
Cukr třtinový, světlý10g
Sirup kokosový rioba25g
Voda (na vaření)Postup přípravy
Příprava mušlí sv. Jakuba (cca 5 minut):
Čerstvě zakoupené vyloupané mušle osušíme papírovou utěrkou a z boku odstraníme cca 3 mm veliký ocásek s blankou. Jednotlivé mušle poté každou ostrým nožem 4x podkrojíme na tenké plátky. Mušle je tak připravena.
Příprava manga (cca 5 minut):
Větší mango oloupeme nožem či škrabkou. Nožem ji nakrájíme na tenké plátky a z těch pomocí kulatého tvořítka vykrojíme kulaté žetonky o stejném průměru jako mušle. Průměr je asi 3,5–4 cm.
Příprava vietnamského dresinku (cca 8 minut):
Do nádoby vložíme nadrobno nakrájené chilli papričky včetně semínek, oloupaný a nastrouhaný česnek, cukr, limetkovou šťávu, sójovou a rybí omáčku. Vše promícháme a přilijeme vodu o teplotě asi 50 °C. Teplota vody způsobí, že se chutě rovnoměrně rozvinou a kousky chilli papriček a česneku budou v dresinku plavat a neklesnou ke dnu. Dresink ponecháme louhovat asi 5 minut. Pak jej v tomto případě přecedíme a servírujeme.
Příprava kokosové tapioky (cca 5 minut):
Všechny ingredience společně přivedeme k varu, ztlumíme příkon a zlehka ji dováříme za stálého míchání. Tapioka se začne přeměňovat ve skleněné kuličky. V momentě, kdy je uprostřed ještě bílá tečka, tapioku odstavíme z tepla a ponecháme ji za občasného promíchání vychladnout. Konzistenci přitom udržujeme tekutinami lehce kašovitou. Po vychladnutí má tendenci tuhnout jako puding, a tak, je-li potřeba, přidáme více vody.
Dohotovení:
Jarní nať vietnamské cibulky dobře opláchneme a nakrájíme na drobná kolečka.
Jablečný květ: Pěkné květy těsně před servírováním opláchneme a osušíme.
Jablečný květ: Pěkné květy těsně před servírováním opláchneme a osušíme.
Servírování:
Kolečka mušlí a mangem střídavě přeložíme na talíř do kruhu. Přelijeme je vietnamským dresinkem, navrch doplníme kokosovou tapioku, zelenou nať a jablečné květy.