Paštika z husích jater zalitá sádlem, nakládanými houbami a domácí houstičkou

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
750g
husí játra125ml
kuřecí prsa bez kůže60g
banánová šalotka20g
sůl0,2g
mletý černý pepř125g
máslo (82%)5g
čerstvý tymián75ml
suché červené víno10ml
koňak125g
žloutky300g
husí sádlo200g
polohrubá mouka15g
čerstvé droždí100ml
mléko85g
cukr krupice500g
houby shimej500g
hnědé žampiony200ml
bílý vinný ocet500ml
voda100g
tmavý chlébsměs listových salátů
listová petržel
Postup přípravy
Příprava paštiky:
Kuřecí prsa a husí játra očistíme a nakrájíme na větší kousky. Najemno nakrájenou šalotku orestujeme na másle do změknutí, přidáme kuřecí prsa a spolu s játry lehce orestujeme. Zastříkneme koňakem a podlijeme červeným vínem. Směs rozmixujeme nebo rozemeleme, ochutíme čerstvým tymiánem, solí a kořením. Poté vmícháme vaječné žloutky a vymícháme dohladka. Paštikovou směs naplníme do forem (nebo misek), přikryjeme alobalem, vložíme do gastronádoby s cca 2 cm vody a přikryté pečeme ve vodní lázni při 85 °C cca 45 minut. (Délka tepelné úpravy závisí na velikosti a výšce paštiky). Hotové paštiky necháme pozvolna zchladnout. Po vychladnutí povrch zalijeme husím sádlem a uchováme v chladničce.
Příprava hub:
Štětečkem očištěné houby opláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Vodu s octem, cukrem a solí svaříme a nalijeme na houby. Po vychladnutí vložíme do chladničky a necháme alespoň 12 hodin odležet.
Příprava kvásku:
Z droždí, cca 40 g mouky, 1 g cukru a trochy vlažného mléka vymícháme směs konzistence krupicové kaše. Hmotu přikryjeme utěrkou a ponecháme na mírném teple (cca 35 °C) vykynout. Kvásek následně použijeme pro přípravu těsta.
Příprava těsta:
Do mísy prosijeme mouku, přidáme žloutky, rozpuštěné máslo, zbylou část cukru, sůl a vykynutý kvásek. Postupně přiléváme vlažné mléko a vypracujeme vláčné, polotuhé těsto (asi 15 minut). Vařečkou hmotu průběžně zvedáme, aby se do něj dostal vzduch – správně vypracované těsto se nelepí na stěny mísy ani na vařečku. Těsto mírně posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
Tvarování a pečení houstiček:
Vykynuté těsto rozdělíme na dílky o váze 25 g a pečlivě je vytvarujeme do kuliček – na povrchu musí být absolutně hladké. Poté je přeložíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme je pod čistou utěrkou nakynout. (Odstupy by měly být alespoň 4 cm, aby se při kynutí neslepily.) Následně je pomocí štětce potřeme rozšlehanými žloutky s mlékem a cukrem. Vložíme do předem vyhřátého konvektomatu na 170 °C a upečeme je dozlatova. Hotové houstičky necháme vychladnout a před plněním je příčně překrojíme na polovinu.
Podávání:
Paštiku servírujeme v misce či formě, ve níž jsme ji připravovali. Jako doplněk podáváme tmavý chléb, nakládané houby a listové saláty.
