Paštika z vepřového masa s játry a brusinkami

Paštika z vepřového masa s játry a brusinkami
Doba přípravy140 min (+1den)
NáročnostStřední
Počet porcí10

Co budete potřebovat?

MnožstvíIngredience
500g
vepřová játra
400g
vepřová plec
250g
žlutá cibule
100g
škvarkové sádlo
15g
kamenná sůl
350g
anglická slanina
100ml
smetna (30%)
175ml
suché červené víno
50g
vejce
10g
sladká mletá paprika
3g
černý mletý pepř
3g
čerstvý tymián
1g
mletý muškátový květ
300g
čerstvé brusinky
150g
třtinový cukr

Postup přípravy

Příprava paštiky:
1. Vepřové maso upečeme, necháme vychladnout a semeleme v mlýnku na jemnou fáš.

2. Třetinu slaniny nakrájíme na tenké plátky, třetinu na malé kostičky, zbývající část semeleme s masem. Cibuli orestujeme doměkka a semeleme ji společně s vepřovými játry.

3. Vzniklou směs smícháme se smetanou, žloutky, červeným vínem a kořením do jemné lepivé pasty, která protéká mezi prsty. Nakonec do ní vmícháme kostičky slaniny.

Poznámka: Paštikové koření si můžete připravit podle chuti. V našem receptu používáme směs pepře, zázvoru, tymiánu a muškátového květu. Použít ale můžete například i majoránku či nové koření.
Plnění paštikové formy:
1. Formu vypláchneme vodou a pečlivě vyložíme fólií. Poté ji vyložíme plátky slaniny, které necháme přesahovat i přes okraj formy, abychom mohli celý obsah následně zabalit.

2. Formu naplníme směsí, údery o stůl z hmoty tzv. "vyboucháme" vzduch (paštika nebude mít vzduchové bubliny na řezu). Plátky slaniny překryjeme směs a formu uzavřeme alobalem.

3. Paštiku pečeme v troubě na 80 °C asi 45 minut. Na porce ji krájíme dobře vychlazenou, nejlépe až druhý den.
Příprava brusinek:
1. Z cukru si v hrnci na sporáku připravíme lehce nazlátlý karamel, zalijeme ho červeným vínem a zredukujeme ho do sirupové konzistence.

2. Přidáme brusinky, směs krátce povaříme a necháme vychladnout.
Servírování:
1. Hotovou paštiku krájíme na porce a na talíři ji doplňujeme brusinkami.
makro akademie

makro akademie

Letáky
Aktuální nabídka
Prozkoumejte naše  makro letáky.
Prozkoumat
makro newsletter
Registrace
STAŇTE SE MAKRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte se zákazníkem makro  a užívejte si všech výhod
Získat makro kartu
makro karty
Další recepty s vepřovým masem

Objevte je
Všechny naše recepty

Objevte je
Všechny položky v sortimentu

Objevte je