Pečená červená řepa s Lučinou a křenem

Pečená červená řepa s Lučinou a křenem
Doba přípravy3 hod
NáročnostStředně těžká
Počet porcí10

Co budete potřebovat?

MnožstvíIngredience
1600kg
mladá červená řepa
50g
odkrojků z červené řepy
50ml
extra panenský olivový olej
22g
kamenná sůl
0,3g
celý černý pepř
250g
Lučina
50g
čerstvý křen
10g
čerstvá řeřicha
40g
jádro makadamový ořech
500g
španělský pomeranč
150g
třtinový cukr
150g
červený fenykl
3rings
pomerančový sirup
50g
řeřicha shiso mixu
10g
jedlých květů

Postup přípravy

Příprava řepy:
1. Omytou a osušenou červenou řepu položíme na připravený alobal, přidáme olivový olej a osolíme mořskou solí. Vše promícháme, přidáme snítky čerstvého tymiánu a kousek másla.

2. Směs důkladně zabalíme do alobalu a pevně uzavřeme. Zabalenou řepu pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 1 hodinu.

3. Měkkou řepu oloupeme malým nožem. Část řepy nakrájíme na pravidelné kostky o velikosti 1 cm, které pokapeme olivovým olejem.
Příprava náplně:
1. Oloupaný křen omyjeme, nastrouháme na jemném struhadle a poté vymixujeme na pyré.

2. Sýr Lučinu rozmícháme dohladka. Přidáme rozmixovaný křen, ochutíme solí a promícháme.
Příprava marinované řepy:
1. Oloupanou a omytou čerstvou řepu nakrájíme na nářezovém stroji (nebo nakrouháme na struhadle či mandolíně) na plátky cca 1 mm silné.

2. Plátky rozložíme po ploše gastronádoby, pokapeme je olivovým olejem, ochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a necháme odležet asi 2 hodiny. Poté je stáčíme do tenkých roliček.
Příprava fenyklu a ořechů:
1. Očištěný fenykl nakrájíme na kostičky o velikosti 5 mm, přeložíme do mističky, ochutíme solí a olivovým olejem a necháme asi 30 minut marinovat. Vlivem soli a oleje fenykl změkne.

2. Makadamové ořechy rozložíme na pekáč s pečicím papírem, vložíme do konvektomatu nebo trouby a 7 minut pečeme na 170 °C. Ořechy se rozvoní a zezlátnou. Při servírování je rozdrtíme na hrubší kusy (poloviny, čtvrtky).
Příprava omáčky:
1. Vymačkanou šťávu z pomeranče svaříme společně s cukrem do sirupovité konzistence.

2. Odkrojky z řepy rozmixujeme a prolisujeme. Šťávu ochutíme pomerančovým sirupem a solí.
Dohotovení výrobku:
1. Pečenou řepu nakrájíme na 10 plátků o výšce 10 mm, kulatým vykrajovátkem vykrojíme střed, přeložíme ho na gastronádobu a vzniklý otvor naplníme ochucenou lučinou.

2. Zbývající řepu nakrájíme ostrým nožem nebo na nářezovém stroji na tenké plátky (cca 1 mm), pokapeme je olivovým olejem, přehneme na polovinu a vytvarujeme do růžičky, kterou přeložíme na okraj naplněného plátku řepy.

3. Odkrojky rozmixujeme na pyré, které ochutíme solí, mletým pepřem a olivovým olejem.
Servírování:
1. Na studený klubový talíř asi 2 cm od okraje přeložíme plátek plněné řepy s růžičkou. K pravé straně řepy přeložíme 2 plátky marinovaného fenyklu, ke středu talíře roličku marinované čerstvé řepy. K jejímu konci narovnáme kostičky pečené řepy.

2. Ochucenou omáčku aranžujeme na talíř do kruhu. Pokrm doplníme pyré z řepy, kousky makadamových ořechů, ochucenou lučinou, lístky jedlých květů a shisso bylinkou.
makro akademie

makro akademie

Letáky
Aktuální nabídka
Prozkoumejte naše  makro letáky.
Prozkoumat
makro newsletter
Registrace
STAŇTE SE MAKRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte se zákazníkem makro  a užívejte si všech výhod
Získat makro kartu
makro karta
Další recepty s předkrmy
Objevte je
Všechny naše recepty
Objevte je
Všechny položky v sortimentu
Objevte je