Pošírované vejce s holandskou omáčkou na muffinu se špenátem a slaninou

Doba přípravy60 min
NáročnostStřední
Počet porcí10

Co budete potřebovat?

MnožstvíIngredience
Anglický muffin:
600g
Mouka chlebová, pšeničná
20g
Droždí čerstvé
5g
Sůl kamenná
30g
Cukr krupice
15g
Máslo 82%
40g
Vejce
340g
Mléko 1,5%
20g
Olej slunečnicový
30g
Krupička jemná pšeničná semolina (na podsypání)
Pošírované vejce:
1000g
Vejce
70g
Ocet vinný, bílý
5000g
Voda
Holandská omáčka:
300g
Žloutky
100g
Máslo 82%
100g
Vývar zeleninový, vlastní výroba
50g
Citron (na šťávu)
2g
Sůl kamenná
Restovaný špenát:
500g
Špenát listový
10g
Česnek čerstvý
120g
Máslo 82%
2g
Sůl kamenná
600g
Anglická slanina Black label

Postup přípravy

Příprava anglického muffinu (cca 45 minut):
Mouku vysypeme do větší mísy spolu se solí, cukrem a promícháme. Do sypké směsi utvoříme důlek a do něj rozdrobíme droždí, přidáme měkké máslo, vejce a postupně přiléváme za stálého míchání teplé mléko (40 °C). Vypracujeme hnětením ve vláčné těsto a přikryjeme čistou utěrkou a necháme ho vykynout. Správně nakynuté těsto by mělo nabýt cca o 1/3 svého původního objemu. Zkoušku nakynutého těsta si provedeme dotykem prstu, který nám vytvoří v těstě důlek a těsto se nevrací zpět do původního tvaru. Poté je rozválíme na 1,5 cm plát a kulatým vypichovátkem o průměru 7 cm vykrojíme kruhy. Ty ponecháme znovu nakynout, aby jedenkrát zvětšily svůj objem. Posléze je pomalu a pozvolna pečeme na lehce omaštěném kychyňském tálu či v pánvi z každé strany dozlatova, cca 4 minuty (můžeme je opékat nasucho na pečicím papíru.) Propečené muffiny poznáme vpichem suché špejle. Je-li špejle suchá po vytáhnutí, těsto je propečeno.

Používáte-li kuchyňský robot, použijte nástavec ve tvaru háku pro vypracovávání těst a použijte rychlost 1–2. Postupně vypracujete těsto do požadované vláčné a nelepící se konzistence.

Vychladlé muffiny rozkrojíme pilkou na pečivo, lehce je ogrilujeme pod grilem, ztlumíme teplotu v troubě na 60 °C a necháme muffiny v troubě až do okamžiku servírování. 
Příprava slaniny (cca 17 minut):
Plátky anglické slaniny pečeme na plechu v troubě vyhřáté na 170 °C asi 14 minut. Křupavě rozpečené plátky anglické slaniny přeložíme na špenát. 
Příprava základní holandské omáčky (cca 10 minut):
Do hrnce nalijeme jeden 1cm vody a přivedeme k varu, pak ztlumíme příkon na minimum, na hrnec položíme nerez misku (nejlepe s rukojetí), která zakryje celý hrnec, do misky nad párou nalijeme připravený vývar, žloutky, sůl a vyšleháme vše do tuhé pěny. Na dně misky nesmí být žádná tekutina, žloutky jsou tak již připraveny. (Při nedostatečném prohřátí žloutků se bakterie nezničí, naopak při přehřátí se omáčka srazí. Při 60 °C žloutky začínají emulgovat, při 70 °C se bakterie zničí.) Poté misku odstavíme z tepla, vmícháme kostičky studeného másla, dosolíme a dokyselíme citronovou šťávou. Připravenou omáčku přikryjeme fólií a ponecháme ji na mírném teple, cca 50 °C, až do okamžiku servírování.
Příprava špenátu (cca 5 minut):
Čerstvý mladý špenát přebereme, propláchneme a osušíme. Na rozehřáté pánvi s máslem zpěníme na tenké plátky nakrájený česnek, přidáme špenát, lehce osolíme a orestujeme do úplného změknutí. Na utěrce ponecháme špenát chvilku okapat a přeložíme ho na muffin.
Příprava pošírovaného vejce a servírování (cca 8 minut):
Vodu v hrnci (min. hloubka 15 cm) přivedeme téměř k varu (85 °C), přidáme ocet. Vejce si jedno po druhém rozklepneme do naběračky a opatrně vejce vléváme do připravené vody, jedno od druhého kus od sebe, aby se neslepily. Vodou nemícháme, počkáme, než vejce samo vyplave na hladinu, žloutek musí zůstat měkký a bílek pevný. Trvá to cca 4 minuty. Pak vejce děrovanou naběračkou vyjmeme, odkápneme vodu a následně hned přeložíme na připravený muffin s ingrediencemi. Vejce přelijeme holandskou omáčkou a servírujeme.
Komentář kuchaře:
Tento pokrm je součástí delikátní snídaně. Ve světe se připravuje v různých variacích. Nejznámější jsou však tři verze podávání, které jsou vždy na anglickém muffinu.

Vejce "Benedict" s plátky šunky od kosti, nebo s plátky kanadské slaniny.

Vejce "Benjamin" s plátky uzeného lososa.

"Florentinská" vejce jsou s restovaným čerstvým špenátem.
Letáky
Aktuální nabídka
Prozkoumejte naše  makro letáky.
Prozkoumat
makro newsletter
Registrace
STAŇTE SE MAKRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte se zákazníkem makro  a užívejte si všech výhod
Získat makro kartu
makro karty
Další recepty s vepřovým masem

Objevte je
Všechny naše recepty

Objevte je
Všechny položky v sortimentu

Objevte je