Šneci po burgundsku

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
8tuctů
hlemýžď750ml
bílé burgundské víno500ml
vinný ocet500g
sůlpepř
200g
mrkev100g
řapíkatý celer100g
cibulesvazek bylin (tymián, bobkový list, petržel)
9stroužků
česnek800g
máslo150g
šalotka100g
aro listová petrželka50g
strouhankaPostup přípravy
Příprava bylinkového másla:
1. Změklé máslo smícháme s nadrobno nasekanou šalotkou, petrželkou a česnekem. Poté přidáme sůl, pepř a strouhanku a směs uložíme do chladničky.
2. Bylinkové máslo vyjmeme s dostatečným předstihem, aby stačilo změknout.
2. Bylinkové máslo vyjmeme s dostatečným předstihem, aby stačilo změknout.
Příprava hlemýžďů:
1. Živé hlemýždě necháme 24 hodin hladovět, poté je důkladně opláchneme vodou a odstraníme bílou zátku. Poté je naložíme na 10 hodin do směsi soli a octa, následně je očistíme a vaříme ve vroucí vodě 30 minut.
2. Hlemýždě vyjmeme z ulit, odstraníme černé vnitřnosti a znovu je omyjeme. Poté je zhruba 3 hodiny vaříme společně s vínem, cibulí, mrkví, celerem, bylinkami, česnekem, solí a pepřem.
3. Ulity omyjeme, očistíme všechny nečistoty a povaříme 30 minut ve vodě.
4. Vychladlé ulity vytřeme změklým bylinkovým máslem, dovnitř vložíme vařené hlemýždě a pomocí malé lžičky ulity máslem uzavřeme.
5. Pečeme v troubě předehřáté na 150 °C přibližně 25 minut – máslo se v průběhu přípravy nesmí škvařit.
2. Hlemýždě vyjmeme z ulit, odstraníme černé vnitřnosti a znovu je omyjeme. Poté je zhruba 3 hodiny vaříme společně s vínem, cibulí, mrkví, celerem, bylinkami, česnekem, solí a pepřem.
3. Ulity omyjeme, očistíme všechny nečistoty a povaříme 30 minut ve vodě.
4. Vychladlé ulity vytřeme změklým bylinkovým máslem, dovnitř vložíme vařené hlemýždě a pomocí malé lžičky ulity máslem uzavřeme.
5. Pečeme v troubě předehřáté na 150 °C přibližně 25 minut – máslo se v průběhu přípravy nesmí škvařit.
Gastro tip:
O poznání jednodušší variantu představuje nákup předvařených hlemýžďů, které stačí společně s bylinkovým máslem vložit do prázdných ulit (koupených nebo nasbíraných a pečlivě očištěných) a následně zapéct v troubě.