Grilované krevety s římským salátem, chřestem a avokádem
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
1500g
vařené krevety40g
česnek10g
chilli paprička400g
citron1000g
římský salát600g
salát Radicchio150g
extra panenský olivový olej50g
sterilované kapary70g
mořská sůl Maldon150g
šalotka200g
čerstvý, zelený chřest200g
čerstvý, bílý chřestPostup přípravy
Příprava krevet (cca 30 minut):
1. Očištěné krevety zbavené střívek ponecháme cca 30 minut v teplotě cca 18 °C.
2. Krevety pak grilujeme na středně rozpálené pánvi, v podstatě je jen krátce prohřejeme z každé strany, maximálně 10 vteřin spolu s česnekem a chilli nakrájeným na plátky.
3. Ogrilované krevety lehce osolíme a přiložíme k salátu.
2. Krevety pak grilujeme na středně rozpálené pánvi, v podstatě je jen krátce prohřejeme z každé strany, maximálně 10 vteřin spolu s česnekem a chilli nakrájeným na plátky.
3. Ogrilované krevety lehce osolíme a přiložíme k salátu.
Příprava salátu (cca 20 minut):
1. Čerstvý zelený a bílý chřest oloupeme škrabkou na chřest, a to od špiček k dřevnatému konci chřestu (silnější část).
2. Dřevnaté části cca 4 cm od konce odřízneme (odřízlé konce spolu se slupkami můžeme využít pro přípravu polévky nebo vývaru).
3. Oloupanou část chřestu povaříme ve vývaru s rozpuštěným máslem na skus (příp. v osolené vodě s máslem, vaříme podle velikosti asi 3–4 minuty).
4. Hotový chřest vyjmeme a zchladíme v ledové vodě, aby zachoval svou barvu. Poté ho vyjmeme a přeložíme na papírovou utěrku.
5. Při servírování chřest podělně překrojíme napůl.
2. Dřevnaté části cca 4 cm od konce odřízneme (odřízlé konce spolu se slupkami můžeme využít pro přípravu polévky nebo vývaru).
3. Oloupanou část chřestu povaříme ve vývaru s rozpuštěným máslem na skus (příp. v osolené vodě s máslem, vaříme podle velikosti asi 3–4 minuty).
4. Hotový chřest vyjmeme a zchladíme v ledové vodě, aby zachoval svou barvu. Poté ho vyjmeme a přeložíme na papírovou utěrku.
5. Při servírování chřest podělně překrojíme napůl.
Servírování:
Oprané a okapané listy salátů si natrháme do misky, přidáme překrájený chřest, nadrobno nakrájenou šalotku, kapary, šťávu z citronu, sůl, olivový olej a na plátky nakrájené avokádo. Salát lehce promícháme a postupně navrstvíme na talíř spolu s krevetami. Doplníme snítkami petrželky.
Typ:
U krevet je důležité vždy pečlivě vyjmout střívko.
Kromě předvařených lze samozřejmě použít krevety čerstvé. Při přípravě obou typů (předvařené či čerstvé) postupujeme stejně a doba tepelné úpravy (teplota kolem 180 °C na grilu) by neměla přesáhnout 1 minutu. Ihned po dokončení tepelné úpravy krevety potřeme připraveným olejem či marinádou dle libosti a ponecháme tzv. dojít (cca 2 minuty).
Avokádo je nejlepší připravovat až na poslední chvíli. Chceme-li si je připravit předem, musíme je zakápnout citronovou šťávou a plně zabránit přístupu světla, tedy oxidaci.
Při přípravě listových salátů je velmi důležité, abychom měli ingredience nachystané po ruce a samotné promíchání se solí, olejem a případně octem proběhlo až na poslední chvíli a těsně před servírováním.
Kromě předvařených lze samozřejmě použít krevety čerstvé. Při přípravě obou typů (předvařené či čerstvé) postupujeme stejně a doba tepelné úpravy (teplota kolem 180 °C na grilu) by neměla přesáhnout 1 minutu. Ihned po dokončení tepelné úpravy krevety potřeme připraveným olejem či marinádou dle libosti a ponecháme tzv. dojít (cca 2 minuty).
Avokádo je nejlepší připravovat až na poslední chvíli. Chceme-li si je připravit předem, musíme je zakápnout citronovou šťávou a plně zabránit přístupu světla, tedy oxidaci.
Při přípravě listových salátů je velmi důležité, abychom měli ingredience nachystané po ruce a samotné promíchání se solí, olejem a případně octem proběhlo až na poslední chvíli a těsně před servírováním.