Italská panzanella
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
1500g
mix barevných rajčat250g
masitá rajčata500g
salátová okurka200g
červená cibule1000g
italský chléb500g
extra panenský olivový olej50g
čerstvá bazalka200g
červený, vinný ocet10g
kamenná sůl150g
cukr krupice30g
čerstvý česnekPostup přípravy
Krok 1
Příprava dresinku (cca 5 minut): Do vyšší nádoby nalijeme ocet, přidáme sůl, cukr, stroužky česneku a rozmixujeme na pyré, které poté vymícháme s olivovým olejem.
Krok 2
Příprava chleba (cca 5 minut): Den starý italský chléb natrháme na větší kusy a opečeme v troubě ( 200 °C) nebo salamandru dozlatova. Při servírování pokapemeolivovým olejem.
Krok 3
Příprava rajčat (cca 5 minut): Omytá rajčata nakrájíme na různé tvary - dle druhu. U velkých rajčat odstraníme bubáček.
Servírování:
V misce lehce smícháme nakrájená rajčata s cibulí nakrájenou na měsíčky, ochutíme dresinkem a necháme asi 4–5 minut odležet. Rajčata pustí šťávu, a salát je tak chutnější. Poté je prohodíme s opečeným chlebem a servírujeme na talíř. Salát doplníme velkým množstvím lístků bazalky. Nakonec celý salát ještě pokapeme kvalitním olivovým olejem.
Komentář kuchaře:
Salát můžeme doplnit ančovičkami nebo pečenými loupanými paprikami.