Nicoise salát s čerstvým tuňákem

Nicoise salát s čerstvým tuňákem
Doba přípravy50 min
NáročnostStřední
Počet porcí10

Co budete potřebovat?

MnožstvíIngredience
Salát:
450g
Brambory Grenaille
100g
Fazolky jemné
400g
Rajčata San Marzano
40g
Kapary sterilované 
80g
Cibule červená
100g
Olivy černé s peckou sterilované
70g
Cibule lahůdková
150g
Salát římský
100g
Salát ledový
200g
Vejce
25g
Petržel listová
100g
Ančovičky sterilované
200g
Zeleninový vývar, vlastní výroba
500g
Tuňák chlazený
Dresink:
350g
Olej olivový extra panenský
100g
Cibule bílá
50g
Hořčice dijonská francouzská
1g
Pepř černý celý
15g
Česnek čerstvý český
20g
Ocet vinný bílý
10g
Sůl kamenná
10g
Tymián čerstvý

Postup přípravy

Příprava dresinku (cca 7 minut):
Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme. Do vyšší nádoby nalijeme olivový olej, přidáme dijonskou hořčici, nakrájenou cibuli s česnekem, vinný ocet a pomocí ponorného mixéru rozmixujeme do hladké konzistence. Hotový dresink dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Nakonec zamixujeme lístky čerstvého tymiánu.
Příprava tuňáka (cca 40 minut):
Dobře vychlazeného tuňáka očistíme a vykrojíme váleček, který zabalíme do potravinové fólie, dobře zatáhneme a necháme asi 30 minut v chladničce. Dobře vychlazený váleček nakrájíme na požadované plátky, které neoddělujeme, odstraníme z nich fólii a po obvodu váleček rovnoměrně opečeme.
Příprava salátu (cca 30 minut):
Dobře omyté brambůrky vložíme na pečicí papír a pečeme asi 15 minut v troubě na 160 °C. Jemné fazolky na koncích skrojíme a krátce spaříme v zeleninovém vývaru „na skus“. Po vyjmutí je vložíme do studené vody. Fazolky si tak uchovají krásně zelenou barvu. Červenou cibuli oloupeme a nakrájíme na jemné výseče. Oba saláty omyjeme. Listy ledového salátu natrháme na kousky, římský rozebereme na jednotlivé listy a seřízneme konce řapíků. Kapary a ančovičky necháme okapat na jemném cedníku, stejně tak i černé olivy. Očištěnou a omytou lahůdkovou cibulku překrájíme šikmými řezy. Vejce uvaříme natvrdo a oloupeme. Petržel omyjeme a lístky otrháme.
Servírování:
Na studený talíř postupně naaranžujeme veškerou zeleninu, a to od nejtvrdší až po nejkřehčí. Nejdříve pokládáme brambůrky, rajčata, fazolky, cibuli, pak přijdou na řadu listy salátů, olivy, kapary, jarní cibulka a lístky petržele. Opečené plátky tuňáka pokapeme olivovým olejem a přiložíme k salátu. Na závěr položíme na salát překrojené vejce. Při aranžování dbáme nejen na barevné sladění, ale hlavně na zachování charakteru jednotlivých druhů zeleniny. Hotový salát servírujeme s připraveným dresinkem, který v tomto případě podáváme zvlášť.
Komentář kuchaře:
Salát Nicoise můžeme podávat i jako hlavní pokrm. V letním období to bude příjemná změna jídelníčku. Dobře naservírovaný salát musí lákat strávníky již svým vzhledem, základem jsou kvalitní suroviny. Každý salát musí být výborně dochucený dresinkem výrazné chuti. Při klasickém servírování v misce lehce smícháme suroviny s dresinkem, ty křehké pokládáme na povrch salátu.
makro akademie

makro akademie

Letáky
Aktuální nabídka
Prozkoumejte naše  makro letáky.
Prozkoumat
makro newsletter
Registrace
STAŇTE SE MAKRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte se zákazníkem makro  a užívejte si všech výhod
Získat makro kartu
makro karty
Salad
Další recepty salátů

Objevte je
Všechny naše recepty

Objevte je
Všechny položky v sortimentu

Objevte je