Nicoise salát s čerstvým tuňákem

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
450g
salátové brambory100g
fazolky jemné400g
rajčata San Marzano40g
sterilované kapary80g
červená cibule100g
černé olivy s peckou, sterilované70g
lahůdková cibule150g
římský salát100g
ledový salát200g
vejce25g
listová petržel100g
ančovičky200g
zeleninový vývar500g
tuňák chlazený350g
extra panenský olivový olej100g
bílá cibule50g
hořčice dijonská, francouzská1g
černý pepř, celý15g
čerstvý česnek20g
vinný ocet, bílý10g
sůl kamenná10g
čerstvý tymiánPostup přípravy
Příprava dresinku (cca 7 minut):
1. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme. Do vyšší nádoby nalijeme olivový olej, přidáme dijonskou hořčici, nakrájenou cibuli s česnekem, vinný ocet a pomocí ponorného mixéru rozmixujeme do hladké konzistence.
2. Hotový dresink dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Nakonec zamixujeme lístky čerstvého tymiánu.
2. Hotový dresink dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Nakonec zamixujeme lístky čerstvého tymiánu.
Příprava tuňáka (cca 40 minut):
1. Dobře vychlazeného tuňáka očistíme a vykrojíme váleček, který zabalíme do potravinové fólie, dobře zatáhneme a necháme asi 30 minut v chladničce.
2. Hotový dresink dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Nakonec zamixujeme lístky čerstvého tymiánu.
2. Hotový dresink dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Nakonec zamixujeme lístky čerstvého tymiánu.
Příprava salátu (cca 30 minut):
1. Dobře omyté brambůrky vložíme na pečicí papír a pečeme asi 15 minut v troubě na 160 °C. Jemné fazolky na koncích skrojíme a krátce spaříme v zeleninovém vývaru „na skus“. Po vyjmutí je vložíme do studené vody. Fazolky si tak uchovají krásně zelenou barvu.
2. Červenou cibuli oloupeme a nakrájíme na jemné výseče. Oba saláty omyjeme. Listy ledového salátu natrháme na kousky, římský rozebereme na jednotlivé listy a seřízneme konce řapíku. Kapary a ančovičky necháme okapat na jemném cedníku, stejně tak i černé olivy.
3. Očištěnou a omytou lahůdkovou cibulku překrájíme šikmými řezy. Vejce uvaříme natvrdo a oloupeme. Petržel omyjeme a lístky otrháme.
2. Červenou cibuli oloupeme a nakrájíme na jemné výseče. Oba saláty omyjeme. Listy ledového salátu natrháme na kousky, římský rozebereme na jednotlivé listy a seřízneme konce řapíku. Kapary a ančovičky necháme okapat na jemném cedníku, stejně tak i černé olivy.
3. Očištěnou a omytou lahůdkovou cibulku překrájíme šikmými řezy. Vejce uvaříme natvrdo a oloupeme. Petržel omyjeme a lístky otrháme.
Servírování:
1. Na studený talíř postupně naaranžujeme veškerou zeleninu, a to od nejtvrdší až po nejkřehčí. Nejdříve pokládáme brambůrky, rajčata, fazolky, cibuli, pak přijdou na řadu listy salátů, olivy, kapary, jarní cibulka a lístky petržele. Opečené plátky tuňáka pokapeme olivovým olejem a přiložíme k salátu.
2. Na závěr položíme na salát překrojené vejce. Při aranžování dbáme nejen na barevné sladění, ale hlavně na zachování charakteru jednotlivých druhů zeleniny. Hotový salát servírujeme s připraveným dresinkem, který v tomto případě podáváme zvlášť.
2. Na závěr položíme na salát překrojené vejce. Při aranžování dbáme nejen na barevné sladění, ale hlavně na zachování charakteru jednotlivých druhů zeleniny. Hotový salát servírujeme s připraveným dresinkem, který v tomto případě podáváme zvlášť.
