Waldorf salát s grilovanou krkovičkou

Waldorf salát s grilovanou krkovičkou
Doba přípravy3 hod
NáročnostStřední
Počet porcí10

Co budete potřebovat?

MnožstvíIngredience
350g
mrkev
250g
celer bulva
150g
celer řapíkatý
120g
jablka červená
120g
jablka zelená
200g
vlašské ořechy - jádra
200g
čerstvé, bílé hroznové víno bez pecek
150g
majonéza
150g
bílý jogurt 10%
200g
citron
40g
cukr krupice
1g
mletý, bílý pepř
1g
celý, černý pepř
1200g
vepřová krkovice
50g
slunečnicový olej
20g
čerstvý tymián
100g
máslo 82%
5g
sůl Fleur
5g
Shisso bylinky zelené

Postup přípravy

 Příprava krkovičky (cca 2,5 hodiny):
1. Krkovičku očistíme, nakrájíme na kostky o hmotnosti 40 g a zlehka osolíme.

2. Kostky vložíme do vakuovacího sáčku společně s částí čerstvého tymiánu a zavakuujeme.

3. Sáčky vložíme do sous vide, kde máme nastavenou teplotuvody 60 °C.

4. Ještě musíme nastavit čas – v našem případě 2 hodiny. Doba tepelné úpravy se řídí velikostí připravovaného masa.

5. Po uplynutí času sáčky vyjmeme z vody, rozřízneme, opatrně vyjmeme kostky krkovičky, které jsou velmi měkké, a dobře je osušíme papírovou utěrkou ze všech stran.

6. Osušené kostky opečeme na malém množství oleje dozlatova, pak přidáme máslo s překrájenými lístky čerstvého tymiánu.

7. Vlivem teploty se máslo zpění a krásně zavoní. Lžící přeléváme voňavým máslem kostky krkovičky a servírujeme.

Příprava salátu (cca 30 minut):
1. Mrkev, celer a řapíkatý celer oloupeme a omyjeme. Zelená i červená jablka omyjeme, rozkrojíme a vykrojíme jadřinec.

2. Takto připravená jablka nakrájíme na výseče a vložíme do misky s citronovou šťávou. Působením citronu řezy jablek nezmění barvu.

3. Mrkev a bulvu celeru nakrájíme na jemné, dlouhé nudličky tzv. julliene.

4. Řapíkatý celer nakrájíme na šikmé, jemné plátky asi 2 mm silné.

5. Hroznové víno omyjeme a jednotlivé kuličky podélně překrojíme.

6. Část jablek a hroznového vína dáme stranou. Zbylé suroviny vložíme do větší nádoby, přidáme majonézu, jogurt, sůl, cukr, mletý pepř a zlehka salát promícháme, pouhým obracením.

7. Po 10 minutách, až se cukr řádně rozpustí, salát ochutnáme a dochutíme. Hotový salát uložíme do chladničky.

Servírování:
1. Na vidličku namotáme šroubovitým pohybem připravený salát.

2. Na talíři tak vytvoříme 3 tvary a na každý z nich položíme kostku opečené krkovičky.

3. Kostky ochutíme čerstvě mletým pepřem a solí Fleur de Sel.

4. Pokrm dekorujeme půlkou hroznového vína a výsečí marinovaného jablka, kterou položíme stranou od salátu.

5. Na kraj talíře aranžujeme polovinu jádra vlašského ořechu.

6. Celý salát barevně i chuťově doladí červená řeřicha.
makro akademie

makro akademie

Letáky
Aktuální nabídka
Prozkoumejte naše  makro letáky.
Prozkoumat
makro newsletter
Registrace
STAŇTE SE MAKRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte se zákazníkem makro  a užívejte si všech výhod
Získat makro kartu
makro karta
Salad
Další recepty salátů
Objevte je
Všechny naše recepty
Objevte je
Všechny položky v sortimentu
Objevte je