Waldorf salát s grilovanou krkovičkou
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
350g
mrkev250g
celer bulva150g
celer řapíkatý120g
jablka červená120g
jablka zelená200g
vlašské ořechy - jádra200g
čerstvé, bílé hroznové víno bez pecek150g
majonéza150g
bílý jogurt 10%200g
citron40g
cukr krupice1g
mletý, bílý pepř1g
celý, černý pepř1200g
vepřová krkovice50g
slunečnicový olej20g
čerstvý tymián100g
máslo 82%5g
sůl Fleur5g
Shisso bylinky zelenéPostup přípravy
Příprava krkovičky (cca 2,5 hodiny):
1. Krkovičku očistíme, nakrájíme na kostky o hmotnosti 40 g a zlehka osolíme.
2. Kostky vložíme do vakuovacího sáčku společně s částí čerstvého tymiánu a zavakuujeme.
3. Sáčky vložíme do sous vide, kde máme nastavenou teplotuvody 60 °C.
4. Ještě musíme nastavit čas – v našem případě 2 hodiny. Doba tepelné úpravy se řídí velikostí připravovaného masa.
5. Po uplynutí času sáčky vyjmeme z vody, rozřízneme, opatrně vyjmeme kostky krkovičky, které jsou velmi měkké, a dobře je osušíme papírovou utěrkou ze všech stran.
6. Osušené kostky opečeme na malém množství oleje dozlatova, pak přidáme máslo s překrájenými lístky čerstvého tymiánu.
7. Vlivem teploty se máslo zpění a krásně zavoní. Lžící přeléváme voňavým máslem kostky krkovičky a servírujeme.
2. Kostky vložíme do vakuovacího sáčku společně s částí čerstvého tymiánu a zavakuujeme.
3. Sáčky vložíme do sous vide, kde máme nastavenou teplotuvody 60 °C.
4. Ještě musíme nastavit čas – v našem případě 2 hodiny. Doba tepelné úpravy se řídí velikostí připravovaného masa.
5. Po uplynutí času sáčky vyjmeme z vody, rozřízneme, opatrně vyjmeme kostky krkovičky, které jsou velmi měkké, a dobře je osušíme papírovou utěrkou ze všech stran.
6. Osušené kostky opečeme na malém množství oleje dozlatova, pak přidáme máslo s překrájenými lístky čerstvého tymiánu.
7. Vlivem teploty se máslo zpění a krásně zavoní. Lžící přeléváme voňavým máslem kostky krkovičky a servírujeme.
Příprava salátu (cca 30 minut):
1. Mrkev, celer a řapíkatý celer oloupeme a omyjeme. Zelená i červená jablka omyjeme, rozkrojíme a vykrojíme jadřinec.
2. Takto připravená jablka nakrájíme na výseče a vložíme do misky s citronovou šťávou. Působením citronu řezy jablek nezmění barvu.
3. Mrkev a bulvu celeru nakrájíme na jemné, dlouhé nudličky tzv. julliene.
4. Řapíkatý celer nakrájíme na šikmé, jemné plátky asi 2 mm silné.
5. Hroznové víno omyjeme a jednotlivé kuličky podélně překrojíme.
6. Část jablek a hroznového vína dáme stranou. Zbylé suroviny vložíme do větší nádoby, přidáme majonézu, jogurt, sůl, cukr, mletý pepř a zlehka salát promícháme, pouhým obracením.
7. Po 10 minutách, až se cukr řádně rozpustí, salát ochutnáme a dochutíme. Hotový salát uložíme do chladničky.
2. Takto připravená jablka nakrájíme na výseče a vložíme do misky s citronovou šťávou. Působením citronu řezy jablek nezmění barvu.
3. Mrkev a bulvu celeru nakrájíme na jemné, dlouhé nudličky tzv. julliene.
4. Řapíkatý celer nakrájíme na šikmé, jemné plátky asi 2 mm silné.
5. Hroznové víno omyjeme a jednotlivé kuličky podélně překrojíme.
6. Část jablek a hroznového vína dáme stranou. Zbylé suroviny vložíme do větší nádoby, přidáme majonézu, jogurt, sůl, cukr, mletý pepř a zlehka salát promícháme, pouhým obracením.
7. Po 10 minutách, až se cukr řádně rozpustí, salát ochutnáme a dochutíme. Hotový salát uložíme do chladničky.
Servírování:
1. Na vidličku namotáme šroubovitým pohybem připravený salát.
2. Na talíři tak vytvoříme 3 tvary a na každý z nich položíme kostku opečené krkovičky.
3. Kostky ochutíme čerstvě mletým pepřem a solí Fleur de Sel.
4. Pokrm dekorujeme půlkou hroznového vína a výsečí marinovaného jablka, kterou položíme stranou od salátu.
5. Na kraj talíře aranžujeme polovinu jádra vlašského ořechu.
6. Celý salát barevně i chuťově doladí červená řeřicha.
2. Na talíři tak vytvoříme 3 tvary a na každý z nich položíme kostku opečené krkovičky.
3. Kostky ochutíme čerstvě mletým pepřem a solí Fleur de Sel.
4. Pokrm dekorujeme půlkou hroznového vína a výsečí marinovaného jablka, kterou položíme stranou od salátu.
5. Na kraj talíře aranžujeme polovinu jádra vlašského ořechu.
6. Celý salát barevně i chuťově doladí červená řeřicha.