26. srpna 2014 –
Jídelna ze Zlína uvařila nejlepší školní oběd v republice
Rajčatová polévka s mozzarelou, přírodní vepřová panenka se smetanovými žampiony a mrkvovo-bramborovým pyré s rozmarýnem, čokoládový krém. Toto menu dnes uspělo v celostátním finále Soutěže o Nejlepší školní oběd. Kuchaři z Gymnázia Zlín – Lesní čtvrť dnes v brněnském finále porazili devět konkurenčních týmů z jídelen po celé České republice. Letošní 5. ročník soutěže pořádá Společnost pro výživu ve spolupráci s velkoobchodem MAKRO pod záštitou Magistrátu města Brna a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.
Druhou příčku obsadil kolektiv ze Základní školy Mánesova v Otrokovicích a bronz si odnesli kuchaři ze Základní školy a mateřské školy Velké Svatoňovice.
„Některé soutěžní obědy by uspěly i v restauracích. Je vidět, že i kuchaři ve školních jídelnách už vaří z čerstvých surovin a umí z nich vytvořit originální a chutná jídla. Připravit za 34 korun celý oběd není vůbec lehký úkol,“ říká člen poroty Petr Stádník, šéfkuchař MAKRO Cash & Carry ČR, který má zkušenost z několika michelinských restaurací. „Kéž by obědy ve všech školních jídelnách vypadaly stejně jako ty vítězné,“ dodává.
Do letošního 5. ročníku se přihlásilo celkem 79 jídelen z celé České republiky s obědovým menu na téma „Moderně a originálně“. „Do finále postoupilo deset nejlepších obědů. Klasické knedlíky nahradil bulgur nebo kuskus a recepty obsahují i méně obvyklé suroviny, jako je rukolový olej, polníček, ryba mahi-mahi nebo špalda,“ komentuje dnešní finále ředitelka soutěže Anna Packová, která toto netradiční klání již několik let organizuje.
Kromě vítězného menu u poroty zabodoval také mrkvovo-zázvorový krém, pošírovaný filet mahi-mahi na smetanovém špenátu s cizrnou a opečeným bramborem a bulgur s tvarohovým krémem a malinami z jídelny v Otrokovicích, jež se umístila na druhém místě.
Třetí místo získala jídelna z Velkých Svatoňovic za variaci na polévku z celé mrkve s čočkovými noky, roládu z mahi-mahi plněnou lososem s barevnými brambory, jogurtovo-koprovým dresingem a polníčkovým salátem a za polentový koláč se švestkami.