Prestižní gastronomická soutěž Bocuse d’Or Česká republika 2016 jde do finále

19. ledna 2016

Českým šampiónem nejprestižnější světové kuchařské soutěže je Patrik Bečvář

Sedm českých kulinářských mistrů se 18. a 19. ledna utkalo v prestižní gastronomické soutěži Bocuse d’Or Česká republika 2016. Soutěžící měli za úkol připravit dva originální pokrmy z jesetera malého a jeho kaviáru a z jeleního hřbetu s kostí. Nejlepší kuchařské dovednosti předvedl Patrik Bečvář z pražského hotelu Selský Dvůr. Dvoudenní klání se uskutečnilo v nedávno otevřené pražské MAKRO Akademii, která je svým zařízením nejkvalitnějším kulinářským pracovištěm v celé středovýchodní Evropě.


Patrik Bečvář si pro odbornou porotu složenou z uznávaných českých a zahraničních šéfkuchařů připravil uzeného jesetera a jelení hřbet zabalený ve špenátové fáši a listovém těstě. Na druhém místě se umístil Ladislav Pakosta z restaurace Kampa Park. Třetí příčku obsadil Marek Šáda z restaurace Mlýnec. Cenu za nejlepší rybí pokrm získal Martin Staněk z Perfect Canteen Kooperativa se svou variací z jesetera s ráčky. Za nejlepší masový pokrm byl zvolen jelení hřbet s kaštanem, červenou řepou, dýní a hřibem pravým Daniela Poláka z Budha-Bar Hotel Prague.

Princip českého kola soutěže je stejný jako u jeho věhlasného celosvětového finále: Mladí kuchaři musí připravit dva pokrmy z určené ryby a masa ve stanoveném čase, v případě českého kola 3 hodiny a 30 minut. Každý ze soutěžících šéfkuchařů měl k dispozici plně vybavenou špičkovou kuchyň a také mohl mít k ruce mladého pomocníka, tzv. commis. Povinné suroviny i další ingredience pro přípravu pokrmů dodal partner a spolupořadatel soutěže, velkoobchod MAKRO.

Hlavními hodnocenými kritérii byla chuť, prezentace a originalita pokrmu. Porota dále hodnotila i respektování použitých ingrediencí a výtěžnost surovin. Nezapomíná se ani na čistotu pracoviště a dodržení stanoveného časového limitu. „Mladí kuchaři se nebojí nezvyklých chuťových kombinací, ani používání neobvyklých postupů a finále naší soutěže toho bylo důkazem. Viděli jsme skvěle odvedenou práci, invenci i kreativitu,“ říká Marek Raditsch, prezident Bocuse d’Or Česká republika.

„Gastronomické soutěže posouvají národní kuchyně kupředu. V minulých letech se ukázalo, jak vítězství ale i pouhá účast na soutěži Bocuse d’Or dokáže pozitivně ovlivnit celou lokální gastronomickou scénu,“ dodává Petr Stádník, šéfkuchař MAKRO a člen poroty soutěže.

O prestižní titul českého šampióna Bocuse d´Or 2016 se utkali:

Patrik Bečvář - Selský Dvůr (Praha)
Jan Kaplan - Pavillon (Brno)
Ondřej Molina - Černá Růže (Mladá Boleslav)
Ladislav Pakosta - Kampa Park (Praha)
Daniel Polák - Budha-Bar Hotel Prague
Martin Staněk - Perfect Canteen Kooperativa (Praha)
Marek Šáda - Mlýnec (Praha)

Patrik Bečvář, který se stal českým šampiónem Bocuse d´Or 2016, je šéfkuchařem pražského Hotelu Selský Dvůr. V minulosti pracoval v restauraci Zlatá Praha v Hotelu Intercontinental nebo ve francouzské restauraci v Obecním domě. Vařil pro americké prezidenty Georgie Bushe na Pražském hradě a pro Baracka Obamu na Americké ambasádě. V loňském vařil také po celou dobu Mistrovství světa v hokeji pro český národní tým. Je členem českého národního kuchařského týmu a pravidelně se účastní světových soutěží.

Držitelem licence Bocuse d’Or pro Českou republiku je společnost Kampa Group, prezidentem českého národního kola je šéfkuchař Marek Raditsch. Partnerem soutěže a dodavatelem všech surovin je MAKRO Cash & Carry.

Soutěž Bocuse d’Or se již od svého založení v roce 1987 koná každé dva roky. Je celosvětově považována za nejprestižnější událost vysoké gastronomie. Zakladatel soutěže, francouzský šéfkuchař a vyznavatel směru nouvelle cuisine Paul Bocuse, se inspiroval pravidly velkých sportovních událostí a stvořil uznávanou soutěž určenou profesionálním šéfkuchařům. Hlavní myšlenkou soutěže je přivést na jedno místo mladé a nadějné kuchařské talenty, kteří předvedou to nejlepší z moderní gastronomie a utkají se mezi sebou o prestižní titul. K největšímu rozmachu soutěže došlo v roce 2008, kdy byla zavedena i semifinálová kola v Evropě, Latinské Americe a Asii. V loňském roce se soutěž rozšířila i na oblast Asie a Pacifiku.


Pro více informací kontaktujte:

Miroslav Slaný
Inspiro Solutions
tel.: +420 728 073 130
e-mail: miroslav.slany@inspiro-solutions.cz



Kontakt:


Romana Nýdrle
Head of Corporate Communications
MAKRO Cash & Carry CR s.r.o.
Tel.: +420 251 111 521
Fax: +420 251 111 150
romana.nydrle@makro.cz

Romana Nýdrle
Tisková zpráva ke stažení