Norské čtyřchodové menu ve školních jídelnách

13. prosince 2016

Kuchařky a kuchaři ze školních jídelen z celé České republiky se v pražské makro Akademii učili, jak zaujmout malé strávníky tradičními severskými jídly. To vše v rámci projektu „Den norské kuchyně v českých školních jídelnách“. Cílem akce bylo představit kuchařským týmům norské pokrmy a rozšířit jim rozhled ve světové gastronomii. Zúčastnění si tak vyzkoušeli pod profesionálním vedením špičkových šéfkuchařů přípravu norského menu. Akci uspořádala Asociace školních jídelen České republiky a záštitu převzalo Velvyslanectví Norského království.


Již podruhé se v prostorách makro Akademie uskutečnil workshop pro české školní jídelny, které mají zájem vařit nová a moderní menu pro své strávníky. Projekt seznamuje zúčastněné školní jídelny z celé České republiky s typickými recepty vybrané zahraniční kuchyně a tentokrát padla volba na Norsko. Jako základní suroviny pro přípravu této kuchyně byla použita ryba a zelenina. Přípravu norského menu, včetně instruktážní ukázky filetování lososů vedli šéfkuchaři Marek Raditsch, Milan Sedlák , Petr Stádník a Lukáš Uher.

„V norských kuchyních jsou velmi oblíbené nejrůznější druhy ryb a zeleniny. Kuchařům jsme prezentovali přípravu lehkých a zdravých jídel převážně z těchto surovin. Podmínkou jejich výběru byla dostupnost surovin v České republice,“ říká šéfkuchař makro Petr Stádník. Inspiraci na netradiční oběd pro své strávníky hledali zástupci 26 českých školních jídelen z celé republiky. „Hrášková polévka z našeho menu se v Norsku jí každý čtvrtek, proto nesměla chybět při dnešní přípravě. Krémová mléčná rýže s mandlemi patří zase mezi typický norský dezert, který v různých obměnách připravují i ty nejluxusnější norské restaurace,“ vysvětlil na úvod šéfkuchař Marek Raditsch.

Workshop poctila osobní návštěvou velvyslankyně Norského království, Její Excelence Siri Ellen Sletner. Ve svém projevu porovnala stravovací zvyklosti Čechů a Norů: „V Norsku jsme už dávno zjistili, jak je konzumace mořských ryb zdraví prospěšná. V Česku již tradičně jíte sladkovodní ryby, a proto velmi vítáme, zájem českých školních jídelen o mořské ryby a o norské zkušenosti se zdravou výživou.“

Pokrmy, podávané v rámci „Dnů mezinárodní kuchyně ve školních jídelnách“, musí být pestré, založené na čerstvých surovinách, energeticky dostačující a chuťově jednoduché. Receptury zvolené šéfkuchařem, proto prochází kontrolou na Státním zdravotním ústavu.


Kuchařky a kuchaři ze školních jídelen připravovali následující menu:


  • Polévka ze zeleného hrášku se šunkou a křupavými krutóny
  • Červená řepa s jablky, vlašskými ořechy a zakysanou smetanou
  • Hejk s bylinkovou krustou, omáčkou z červených paprik, brokolicí a vařeným bramborem
  • Krémová mléčná rýže s mandlemi a ovocnou omáčkou 
    Projekt pořádá Asociace školních jídelen ČR a zaštítilo ho Velvyslanectví Norského království, předseda vlády České republiky Bohuslav Sobotka a senátor MUDr. Vladimír Plaček. Generálními partnery projektu jsou MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o. a BONNO GASTRO SERVIS. Partnery projektu jsou Všeobecná zdravotní pojišťovna a Státní zdravotní ústav.

METRO/MAKRO Cash & Carry provozuje více než 750 samoobslužných velkoobchodů ve 25 zemích. Společnost celosvětově zaměstnává přibližně 110 000 lidí a za fiskální rok 2014/2015 dosáhla prodejů v celkové výši 30 miliard EUR. METRO Cash & Carry tvoří prodejní divizi skupiny METRO GROUP, která je jednou z největších mezinárodních retailových společností. Za fiskální rok 2014/2015 dosáhl její obrat 59 miliard EUR. Společnost působí ve 29 zemích, má 220 000 zaměstnanců a provozuje zhruba 2 000 obchodů. Výkon skupiny METRO GROUP je založen na síle obchodních značek, které působí nezávisle ve vlastních tržních segmentech: METRO/MAKRO Cash & Carry jako světový lídr v oblasti samoobslužných velkoobchodů, Media Markt a Saturn jako evropský lídr v oblasti prodeje spotřební elektroniky a Real hypermarkety.

Pro více informací kontaktujte:

Tereza Knířová
Inspiro Solutions
tel.: +420 724 352 211
e-mail: tereza.knirova@inspiro-solutions.cz

Romana Nýdrle
Ředitelka korporátní komunikace MAKRO Cash & Carry
tel.: +420 251 111 112
e-mail: romana.nydrle@makro.cz


www.makro.cz, www.facebook.com/makro.cz, www.twitter.com/makrocr

Tisková zpráva ke stažení
Staňte se zákazníkem

Pokud máte firmu nebo jste OSVČ, staňte se naším zákazníkem během pár minut.

Zaregistrujte se
Kde jsme

Najděte svoji nejbližší makro prodejnu.

Navštivte nás
dialogcheck
Akční nabídka

Prohlédněte si aktuální nabídku.

Do nabídky