Finálového klání MAKRO Horeca pětiboje se zúčastní studenti z Prahy

Tisková zpráva, 4. května 2017

 

Finálového klání MAKRO Horeca pětiboje se zúčastní studenti z Prahy

Kuchařská soutěž MAKRO Horeca pětiboj 2017 již zná své finalisty. Z regionálních kol 5. ročníku soutěže postoupilo pět nejlepších škol z celé České republiky, mezi nimi i Střední odborné učiliště gastronomie, U Krbu, Praha. Úspěšné týmy se utkají v celostátním finále, které proběhne letos na podzim v kulinářském centru MAKRO Akademie. Soutěžit se i tentokrát bude nejen v kuchařských disciplínách, ale i v servírování pokrmů a přípravě nápojů a káv.

 

Regionálních kol soutěže se zúčastnily šestičlenné týmy ze středních škol a učilišť s oborem kuchař – číšník z celé České republiky. Do finálové pětice se probojovali studenti z Ostravy, Brna, Pardubic, Teplic a Prahy. Závěrečné kolo soutěže proběhne na podzim v Praze a vyjma soutěžních disciplín se studenti zapojí i do tematických workshopů s profesionály. Budou se učit připravovat kávové speciality, míchat nealkoholické nápoje či profesionálně degustovat víno. Pro vítězný tým je navíc připravena odměna ve výši 25 000 Kč a titul MAKRO Top Gastro Tým.

„Nároky kladené na generaci budoucích gastronomických profesionálů se neustále zvyšují. Základ naší profese ale stále stojí především na píli a poctivosti, ať už mluvíme o surovinách nebo zpracování. Soutěž Horeca pětiboj se snaží reagovat na oba směry. Studenti soutěží v základních disciplínách a během workshopů mají šanci si vyzkoušet i novinky z oboru,“ říká Petr Stádník, šéfkuchař společnosti MAKRO.

Textové pole: Do finále postupují školy: • Střední škola společného stravování, Ostrava - Hrabůvka • Střední škola Brno, Charbulova, příspěvková organizace • Střední odborné učiliště gastronomie, U Krbu, Praha • Labská hotelová střední odborná škola a Střední odborné učiliště Pardubice, s.r.o. • Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola, Teplice V regionálním kole soutěže mezi sebou studenti poměřili síly v krájení oloupané cibule, pórku a brambor. Dále ve vykosťování chlazeného kuřete a filetování celého pstruha.

Jejich schopnosti hodnotila odborná porota složená z šéfkuchařů společnosti MAKRO: Petra Stádníka, Jitky Ulihrachové a Františka Lorence. Ti zohlednili jak finální výsledky snažení budoucích kuchařů, ale i pracovní postup žáků a přístup k zadaným úkolům.

 Celostátní finále soutěže bude zahrnovat nejen zadání pro kuchaře, ale i pro baristy a číšníky. Soutěžní týmy připraví vždy 27 porcí menu, které se bude skládat ze dvou různých hlavních chodů a dezertu. Budoucí číšníci se pak zapojí při servírování pokrmů, přípravě welcome drinku a espressa či cappuccina.

***

METRO GROUP Wholesale & Food Specialist Company (W&FS Co.) patří mezi přední hráče v segmentu velkoobchodu a distribuce potravin. Prostřednictvím svých obchodních značek METRO Cash & Carry, Real a dalších společností je METRO GROUP W&FS Co. zastoupena ve 35 zemích a zaměstnává celosvětově více než 150 000 lidí. V roce 2015/16 METRO GROUP W&FS Co. dosáhla obratu €37 miliard EUR. Zaměřuje se na poskytování služeb odpovídajících specifickým potřebám velkoobchodních i maloobchodních zákazníků a to na regionální i mezinárodní úrovni.

METRO/MAKRO Cash & Carry je součástí skupiny METRO GROUP Wholesale & Food Specialist Company.  METRO/MAKRO Cash & Carry je zastoupeno ve 25 zemích, kde provozuje více než 750 samoobslužných velkoobchodů.

 

Pro více informací kontaktujte:

 

Tereza Knířová

Inspiro Solutions

tel.: +420 724 352 211

e-mail: tereza.knirova@inspiro-solutions.cz

 

www.makro.cz

www.facebook.com/makro.cz

www.twitter.com/makrocr


Kontakt:


Romana Nýdrle
Head of Corporate Communications
MAKRO Cash & Carry CR s.r.o.
Tel.: +420 251 111 521
Fax: +420 251 111 150
romana.nydrle@makro.cz

Romana Nýdrle
Tisková zpráva ke stažení