Titul Vinař roku České republiky 2018 získalo po třetí v historii Vinařství Volařík z Mikulova.

Při slavnostním galavečeru v pražském Paláci Žofín byly uděleny ceny národní soutěže MAKRO Vinař roku 2018. Hlavní cenu v podobě velkého křišťálového poháru si od odborné poroty převzali zástupci vinařství Volařík z Mikulova.

Právě kolekce vín z tohoto vinařství byla porotou vyhodnocena jako nejlepší z celkového počtu 543 přihlášených soutěžních kolekcí. Vzhledem k těžkostem s kvalitou hroznů sklizně 2017 byl již postup do finálové osmičky Vinaře roku 2018 potvrzením, že jsme schopni držet kvalitu naší produkce velmi vysoko a naše vítězství je z říše snů," říká Ing. Miroslav Volařík. O stupně vítězů se dále podělila také vinařství na druhém místě Znovín Znojmo a Zámecké vinařství Bzenec na třetím místě.

Během galavečera proběhlo i předávání malých pohárů Vinař roku 2018. Tradičně velkou pozornost vzbudilo klání o absolutně nejlepší bílé a červené víno v soutěži, tedy o tituly národních Šampiónů bílých a červených vín.

„V rámci soutěže nás těší vyšší počet přihlášených soutěžních vzorků i meziroční lepší hodnocení odborné poroty pro malá a střední rodinná vinařství. Oceněná vína mohou zákazníci ochutnat od 19. září exkluzivně pouze v našich vinotékách,“ říká Jiří Nehasil, ředitel pro distribuci, velkoobchodu MAKRO ČR.

Večerem přítomné diváky provedla moderátorka Hana Shánělová. O zpestření programu se postarala dívčí kapela Vesna a Modrý Cimbál.

Letos podruhé se udělovalo také ocenění společnosti MAKRO pro nejlepší rodinné vinařství s produkcí do 200 000 litrů vína ročně, které získalo vinařství Jindřicha Kadrnky z Březí u Mikulova.

Kromě udělených ocenění byla všechna vinařství zapojená do soutěže MAKRO Vinař roku součástí hlasování veřejnosti o titul Můj vinař roku 2018. Hlasování pro svého oblíbeného vinaře bylo ukončeno 21. 8. přesně o půlnoci a vítězem se stalo Rodinné vinařství Hrabal z Velkých Bílovic.

Přehled ocenění:

Makro Vinař roku České republiky 2018

Vinařství Volařík z Mikulova

Stříbrný Vinař roku České republiky 2018

Znovín Znojmo a.s.

Bronzový Vinař roku České republiky 2018

Zámecké vinařství Bzenec s r.o.

Národní Šampion bílých vín pro rok 2018

Jindřich Kadrnka za víno Ryzlink rýnský 2017 výběr z cibéb

Národní Šampion červených vín pro rok 2018

Vinařství Kosík za víno Frankovka 2016 Pozdní sběr

Ocenění za nejúspěšnější rodinné vinařství si odnáší

Josef Kadrnka z Březí u Mikulova

Cenu veřejnosti a titul Můj Vinař roku 2018 si odnáší

Rodinné vinařství Hrabal z Velkých Bílovic

Ocenění Vinařské asociace ČR za celoživotní přínos českému a moravskému vinařství si odnesl pan Ing. Jakub Šebesta

Ocenění za tradiční ekologické postupy ve vinařství si odnáší

prof.Ing. Pavel Pavloušek Ph.D.

Organizační výbor soutěže

Petr Marek