České Pole na Zemi živitelce: Nové plodiny, české buchty a víno ve spojení s gastronomií

České Budějovice, dne 21. srpna 2025 – Iniciativa České pole se na agrosalonu Země živitelka, který se koná od 21. do 26. srpna na Výstavišti České Budějovice, představí již potřetí. A také letos rozšíří portfolio tradičních českých surovin o novinky – český mák (modrý i bílý), české švestky a víno z vinařství Vinselekt Michlovský. Jejím cílem je i nadále podporovat střední školy a vzdělávat mladé kuchaře. Už nyní spolupracuje s desítkami restaurací na zkvalitnění české gastronomie.

České pole je unikátní projekt, který vznikl ve spolupráci Ministerstva zemědělství ČR, České zemědělské univerzity v Praze, oborových svazů, společnosti makro ČR a dalších partnerů z řad gastronomie. Jejím cílem je vracet tradiční české plodiny zpět do gastronomie, a veřejného stravování.

Za tři roky existence se iniciativě podařilo vypěstovat a uvést na trh více než 600 tun českých brambor odrůdy Agria – plodiny, která byla ještě nedávno z 90 % dovážena. Obnovit produkci českého křenu, který nyní tvoří 70 % prodaného křenu v makro ČR. Dodat do gastronomie českou odrůdu českého česneku, zařadit do nabídky ručně sbírané nakládané okurky z české produkce a zajistit odbyt dvouletému českému kmínu. V neposlední řadě také nabídnout české zelí ve třech variantách – bílé, bílé kysané a červené. Díky lokální produkci se podařilo ušetřit více než 40 000 kilometrů v dovozu surovin ze zahraničí.

„Rostoucím pilířem projektu je spolupráce se středními odbornými školami a desítkami regionálních restaurací, které společně s iniciativou vzdělávají nadějné kuchaře, aby uměli poznat a používat kvalitní české suroviny. Právě v tomto kontextu má iniciativa České pole velký význam,“ říká Jan Jindra, ředitel nákupu makro ČR a zakládající člen iniciativy České pole.

Stánek iniciativy České pole na Zemi živitelce se těší již tradičně zájmu návštěvníků i oficiálních hostů. Jeho návštěvu letos přislíbil například ministr zemědělství Marek Výborný, ministr životního prostředí Petr Hladík nebo předseda senátu Poslanecké sněmovny PČR Miloš Vystrčil.

Součástí čtvrtečního a pátečního programu stánku Českého pole budou ochutnávky pokrmů připravených z českých surovin. Cukrářka Kateřina Kloudová z podniku Slaďme se, letošní Naděje české gastroscény, nabídne sladké dobroty z českého máku. Šéfkuchaři Ondřej Kurák z restaurace Na Gruntu a Petr Svoreň z Hotel Passage Brno připraví slaná jídla z brambor, zelí, česneku a kmínu. Návštěvníky stánku provede moderátorka a herečka Markéta Hrubešová, která bude zároveň hostit rozhovory s farmáři, sommelierem a historikem gastronomie Martinem Francem. Od soboty 23. srpna se na návštěvníci mohou na stánku potkat mimo jiné i s hercem a komikem Petrem Čtvrtníčkem. Připravený je také doprovodný program a zábavné kvízy.
***

Velkoobchod makro ČR dlouhodobě poskytuje své služby v prodeji potravinářského i nepotravinářského sortimentu. Za 25 let existence na českém trhu se makro ČR stalo silným a důležitým partnerem restaurací, hotelů a stravovacích zařízení (HoReCa) i nezávislých obchodníků (Traders). Makro ČR má po celé České republice přes 650 000 zákazníků, kteří těží z unikátního multikanálového mixu velkoobchodu. Zákazníci si mohou vybrat, zda budou zboží nakupovat v jednom z velkoformátových obchodů, nebo si ho nechají doručit – vše za pomoci digitálních řešení. Mimo to je makro ČR důležitým hráčem na poli udržitelnosti. Díky iniciativě České pole se makro ČR snaží do české gastronomie vrátit a rozvíjet tradiční produkty českého zemědělství a společně usilovat o jejich místo v české kultuře i gastronomii.

Makro ČR je součástí globální sítě METRO AG se zastoupením ve více než 30 zemích. Společnost METRO má po celém světě přes 17 milionů zákazníků, kteří mohou využít velkoformátových obchodů. Více informací naleznete na: https://www.makro.cz/

Pro více informací kontaktujte:

Nikola Formanová
Vedoucí komunikace makro ČR
tel.: +420 603 850 320
e-mail: nikola.formanova@makro.cz

www.makro.cz
www.facebook.com/makro.cz
www.linkedin.com/company/makro-cr/

Tisková zpráva ke stažení