Půvabný predátor

Candát obecný patří k nejchutnějším sladkovodním rybám

Candáti se prodávají vcelku i filetovaní, čerství či zmražení. Bílé, libové a pevné maso se snadno filetuje i vykošťuje a po šetrném rozmražení si uchovává vysokou kvalitu. Delikátní maso candáta je chuťové velmi podobné štikám, je jemné a bez typického rybího pachu. Jeho předností je také šťavnatost a absence drobných kůstek.

Příprava

Candát má pevné maso, které se dobře filetuje. Je možné jej dusit na víně, smažit v trojobalu nebo v ochuceném těstíčku. Větší ryby se dobře nadívají, pečou (např. v solné krustě či na másle) i grilují, aniž by se rozpadaly.

Profi tipy

Maso candáta má jen nepatrně drobných svalových kůstek, které při smažení nebo grilování zkřehnou, takže je můžete jíst beze zbytku. Abyste měli jistotu, že v rybě žádná kůstka nezůstane, můžete maso před přípravou ještě drobně prořezat.
candát na pánvi
Pokud smažíte filet z candáta, vždy platí, že se nejdříve připravuje kůží dolů, aby byla křupavá. Trvá to přibližně 4 minuty. Teprve poté, pokud je třeba, maso ještě na minutu opečte z druhé strany. Podobně jako u ostatních ryb není třeba candáta příliš kořenit. Postačí sůl, čerstvé bylinky a plátek citronu.
candát servírování
Candát si nejlépe rozumí s jemným bílým vínem, které můžeme k této rybě podávat, nebo jej na tomto víně připravit.